Zaterdag 48e editie van de toeristische jaarmarkt Blokzijl

De jaarmarkt in Blokzijl wordt altijd goed bezocht.

De jaarmarkt in Blokzijl wordt altijd goed bezocht. Foto: Ludwig Lassche

De organisatie van de toeristische jaarmarkt, de VTRB Blokzijl (Vereniging voor Toeristisch en Recreatief Belang Blokzijl), heeft na twee jaar afwezigheid door corona het evenement weer opgepakt en de 48e editie van deze jaarmarkt staat gepland voor zaterdag 20 augustus.

De standhouders zijn weer uitgenodigd en ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om ongeveer 80 kramen op het parcours rondom de havenkolk te plaatsen. Hieruit blijkt wel dat deze jaarmarkt ook bij de kooplieden goed staat aangeschreven.

„Hierbij speelt ook de variatie van de standhouders een rol,” aldus de marktmeesters Ludwig Lassche en Alfred Meedendorp. Zij gaan uit van het standpunt, dat er niet teveel van dezelfde koopwaar moet worden aangeboden. Dit maakt het niet alleen aantrekkelijk voor de bezoekers, maar zeker ook voor de standhouders. Uniek is het dat na 47 jaar nog steeds de kramen worden opgezet door de vrijwilligers van het eerste uur, met een aanvulling van jonge mensen.

Naast de al jaren aanwezige klompenman Dekker uit Nijeveen, en A. en A ondergoed uit Noordwolde en de heer Angelier met zijn lederwaren zijn er dit jaar opvallend veel regionale standhouders, zoals Anny van As uit Blokzijl, Henrie de Jong, mevrouw Bergkamp met haar prachtige collectie quilts, Lianne van de Berg, en niet te vergeten Paul de Boer, met sieraden van papier. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten: Tinus Galema staat zoals al vele jaren de gewoonte is er met zijn broodje hamburger, er is een poffertjeskraam, en vishandel Konter uit Vollenhove brengt onder meer eigengerookte paling mee. Ook zijn er diverse oude ambachten te bewonderen en zijn de terrassen geopend voor een hapje en een drankje. Allemaal redenen om naar de jaarmarkt te komen in het prachtige pittoreske Blokzijl.


De muzikale omlijsting komt ditmaal niet van een dweilorkest, maar de organisatie heeft het Muldrow Combo uit Amsterdam weten te strikken voor een tweetal optredens op de Bierkade. Zanger Henry Muldrow, heeft jaren lange ervaring als klassieke tenor. Maar dat hij meer in huis heeft laat hij zien in zijn combo, waarin hij zich de afgelopen jaren meer heeft gefocust op blues en jazz. Het combo heeft onder meer opgetreden tijdens het Rembrandtparkfestival in Amsterdam.