Zeer geslaagde eerste editie Trekker trek in Basse

Trekker trek in Basse. Foto: Wilbert Bijzitter

Dat er voldoende deelname was, dat was van te voren al duidelijk, maar dat het publiek ook al in grote getale circuit Schapendrift in Basse wist te vinden voor de Trekker trek leidde tot grote tevredenheid bij de organisatie.

File op de Basserweg zaterdagochtend als de vertegenwoordiging van één van de lokale mechanisatiebedrijven tegelijk aankomt bij de ingang. De vorige avond is er nog tot laat gewerkt om de trekkers op frontgewicht te brengen en de bandendruk af te zwakken. Allemaal na de laatste werkzaamheden, want het mooie weer pakt prachtig uit voor het evenement, maar geeft ook de spanning met de werkzaamheden die op de boerderijen wacht.

De eerste deelnemers van de lichtste klasse beginnen redelijk op tijd in de ochtend. Sommigen stranden al halverwege, maar nog met een glimlach van oor tot oor. Deelname is hierbij duidelijk belangrijker dan de overwinning.

Het komt op centimeters aan

Toch wordt er in alle klassen zeker flink gestreden om het verste te komen en komt het op de 100 meter lange banen op enkele centimeters aan in de verschillende klassen om uit te maken wie de winnaar is.

Vooral in de lichtste klasse 1 waren er diverse klassiekers aan start, waarbij de jongste tractor van 1982 is. Matthijs Schoonhoven wist met zijn Zetor 4712 de overwinning te pakken, dankzij vooral de Full Pull bij de tweede trek. Martijn Wardenier had ondanks het buurtfeest in Marijenkampen toch besloten mee te doen en dit leverde hem een verdienstelijke derde plaats op. Bij de Klasse 2 tot 3,5 ton wist niemand een Full Pull te realiseren en was Richard Petter met zijn Fendt 105 SA het sterkst over twee pogingen met 87,8 meter. In de klasse 3 tot 4,5 ton wist Luut van Loo uit Doezum als enige met zijn Deutz d8006 tweemaal een Full Pull te trekken, wat hem de hoogste trede op het podium opleverde. In de Klasse 4 tot 5,5 ton was het een fraaie mix van moderne en oude tractoren, maar geen wist de volledige baan te overbruggen. Mark Nap uit Emmeloord was met zijn Fiat 980 DT het sterkst met een gemiddelde afstand van 89,35 meter.

Titanenduel

De klasse 5 was het beste bezette deelnemersveld met trekkers tot 7 ton. Vooral dankzij een ijzersterke tweede trek na een Full Pull in de eerste trek wist Jelle Schoonhoven uit Oldemarkt met zijn Fendt 412 alle concurrentie achter hem te houden. In de klasse 6 tot 9 ton zagen we pas de eerste Bassenaar op het podium. Joey Oosterveld wist net als winnaar Kees Oosterveld uit Blesdijke een Full Pull te trekken in de tweede run, maar Kees had een iets sterke eerste trek. Maar het verschil was nog geen meter. In de zwaarste klasse tot 7 ton mocht Joey wel de hoogste trede bestijgen op het podium. Met wederom een meter verschil wist hij na twee Full Pulls zijn directe concurrent Erik Mosterman uit Basse voor te blijven. Het titanenduel tussen de twee zwaarste Case trekkers moest beslist worden met een derde beslissende trek. Erik Mosterman vierde zijn tweede plaats uitbundig op het podium in de feesttent.

Speakers Richard Mosterman en Erik Pit kregen nog alle lof voor het aan elkaar praten van de lange Trekker trek dag. De band Lose the Shoes wist de feeststemming vervolgens er goed in te houden met de muzikale omlijsting van het avondprogramma.Nieuws

menu