Zeventigers John en Nora belanden in een nachtmerrie in Steenwijkerwold. Ze voeren al jaren strijd met de gemeente over een kas van 20 vierkante meter die ze moeten slopen. Zelfs de rechter komt eraan te pas. 'We willen rust'

John (72) en Nora (73) Lubbers verhuisden in 2008 van Hoorn naar Steenwijkerwold om van een rustige oude dag te genieten. Ondertussen willen ze wel kruipend terug naar Noord-Holland. Hun woonboerderij is volgens de gemeente niet het huis dat ze destijds dachten te kopen en daardoor moet Nora haar geliefde groentekasje afbreken.

Nora en John Lubbers uit Steenwijkerwold in hun woonkamer die eigenlijk een bijgebouw is.

Nora en John Lubbers uit Steenwijkerwold in hun woonkamer die eigenlijk een bijgebouw is. Foto: Eelco Kuiken

Beeldend kunstenaar en tekenleraar John en zijn vrouw Nora, voormalig ambtenaar, kwamen in 2008 naar de Oldemarktseweg in Steenwijkerwold. In 2012 verbouwden ze het boerenspul, waar ook ooit een boer met 25 koeien en later een ondernemer met een rijdende winkel woonde en werkte, tot een riante woonboerderij. Er was wat heibel met de buren over wat ramen, maar alles kon doorgaan. Steenwijkerland gaf de vergunning af, het Oversticht keek er goed naar en de hamer viel.