Ziro, de reizende Fries met pensioen in Frankrijk

Het 17-jarige Friese paard Ziro de Lavail is zondag uit Baars vertrokken om in Frankrijk met pensioen te gaan. Het paard woonde al sinds zijn vierde in Baars op Stal de Nekker. Daar leerde hij van Jolanda de Nekker de fijne kneepjes van het dressuurvak. Hij heeft de reis naar het zuiden van Frankrijk al heel wat keren gemaakt, maar zondag was het voor het laatst.

Het Friese paard Ziro kan terugkijken op een bijzonder leven, terwijl hij heen en weer reisde tussen Baars en Zuid-Frankrijk.

Het Friese paard Ziro kan terugkijken op een bijzonder leven, terwijl hij heen en weer reisde tussen Baars en Zuid-Frankrijk. Foto: Jolanda de Nekker

Ziro begon in Baars als jonge Fries, van een eigenaar uit Havelte. „Het paard kwam bij ons in training met als doel dat hij verkocht zou worden. Dat is ook gebeurd en via omzwervingen kwam hij in Frankrijk terecht”, vertelt de 35-jarige Jolanda de Nekker. “De eigenaren zijn toen gaan zoeken op internet waar Ziro vandaan kwam en kwamen ze bij mij uit. Ze hebben gevraagd of ik naar Frankrijk wilde komen om de eigenaresse te helpen met rijden. Het was haar eerste Fries, en dat is een heel ander paard dan de Arabische paarden die zij gewend was.” Jolanda en haar vriend zijn naar Frankrijk gegaan en zij heeft daar een week lang met de nieuwe eigenaresse en Ziro gewerkt. Ook andere mensen die daar hun paard op stal hadden staan deden mee aan de rijlessen die Jolanda gaf. Het jaar daarop is Jolanda nog eens ruim een week naar Frankrijk geweest om les te geven. „Het was bijzonder om dat te doen, wat paardrijden betreft is dat nog wat achtergebleven gebied.”

Heen en weer