Zoektocht naar Lola gaat verder. Goudzoekers uit Sint Jansklooster te gast bij Spijkers met Koppen

De Goudzoekers Germaine Rook en Hendri op de Haar uit de regio Sint Jansklooster waren dit weekeinde te gast bij Spijkers met Koppen.

De Goudzoekers Germaine Rook en Hendri op de Haar uit de regio Sint Jansklooster waren dit weekeinde te gast bij Spijkers met Koppen. Foto: Erik Driessen

Goudzoekers Germaine Rook en Hendri op de Haar uit Sint Jansklooster waren zaterdagmiddag te gast in Spijkers met Koppen op Radio2. Daarin vertelden ze over het project Het Vergeten Zwarte Goud en de zoektocht naar de mysterieuze zangeres Lola. Ondanks een mediaoffensief en het werk van een detectivebureau is Lola nog niet gevonden.

Rook en Op de Haar werken samen met een groep muziekfans aan een groot tributeconcert in Sint Jansklooster. Daar staan komend jaar vergeten artiesten op het podium naast een aantal grote namen van nu. Ook presenteren de Goudzoekers dan een boek met interviews met artiesten waarvan sommigen volledig in de vergetelheid zijn verdwenen.

Dat laatste geldt zeker voor zangeres Lola. Zij brengt in 1968 een single uit en treedt op met onder meer Ben Cramer. Daarna lijkt ze letterlijk van de aardbodem verdwenen. „We weten dat ze uit Breda komt en eigenlijk Marita Rosario heet, maar verder ontbreekt elke informatie”, vertelt Rook zaterdag in Spijkers met Koppen aan het presentatie duo Willemijn Veenhoven en Dolf Jansen.

Bijzonder project

Ze vertellen het verhaal niet voor het eerst. Onder meer Omroep Brabant en Radio 1 besteedden onlangs ook aandacht aan het project en de zoektocht naar Lola. „En het leuke is dat we zelf worden benaderd door de omroepen. Ze vinden dat we met een bijzonder project bezig zijn”, zegt Rook over alle media-aandacht. De Goudzoekers hebben ondertussen meer dan dertig vergeten artiesten opgespoord en gesproken.

Velen van hen gaan op 3 juni optreden in Sint Jansklooster. Dat tributeconcert wordt een groot evenement waarvoor de kaartverkoop binnenkort van start gaat. Liefhebbers van het genre kunnen de datum alvast roodomrand noteren in hun agenda. Tijdens het festival staan artiesten op het podium die voor het grote publiek onbekend zijn, maar die in de ‘scene’ van het Nederlandstalige levenslied een grote naam hebben. Het zijn muzikanten die singles uitbrachten waarvoor verzamelaars nu veel geld betalen. De goudzoekers verzamelen hun verhalen en leggen die vast in een boek dat komend jaar verschijnt.

Op de hoogte blijven? Hou dan www.hetvergetenzwartegoud.nl in de gaten.