Zopie en Koek vermeldt warmtepunten in Steenwijkerland voor knusse wintermomenten van samenzijn en elkaar ontmoeten

De initiatiefnemers van links naar rechts: Marja Wietsma, Jessica van Benthem, Paula Bierma en Ineke de Jong. Foto: Aangeleverd

Waar zijn in Steenwijkerland warme plekken te vinden met koffie of een maaltijd voor een minimale prijs? Die komen binnenkort op de website www.zopieenkoek.nl, genoemd naar Zopie en Koek.

Het is een initiatief van Stichting Present Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop, Stichting Kringloopwinkels Steenwijk e.o. en Marja Wietsma uit Blankenham.

Ineke de Jong, directeur van de Kringloopwinkels vertelt: „We hebben voor de naam Zopie en Koek gekozen. Niet omdat Zopie en Koek direct aan ongemak en kou linkt, maar wel aan knusse wintermomenten van samenzijn en elkaar ontmoeten. Mensen die behoefte hebben aan (meer) gezelschap kunnen er terecht. Juist de koudste, stille en kortste maanden, (januari en februari) hopen we hierin op divers gebied van betekenis te kunnen zijn.”

Verbinding en welzijn

De ervaring leert dat na de decembermaand van feestdagen de winter voor veel mensen lang en donker genoeg is. „We willen daarom via dit initiatief zoveel mogelijk duidelijk maken waar er wel warmte en gezelligheid is te vinden. Ook vanuit de gemeente wordt dit initiatief warm omarmd, omdat het bijdraagt aan verbinding en welzijn”, vervolgt Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop.

Website www.zopieenkoek.nl is de website waar aanbieders binnen Steenwijkerland van een warme plek, want ‘de kachel is toch wel aan’, zich aan kunnen melden en daarbij vermelden wat deze organisaties nog meer te bieden hebben, met eventueel een kop koffie of een maaltijd. Inwoners van Steenwijkerland zijn welkom om gebruik te maken van de aangeboden voorzieningen.

Meer plekken

De website www.zopieenkoek.nl gaat dinsdag 20 december de lucht in. Hierop is een kaart van Steenwijkerland waarop te zien is welke aanbieder wat te bieden heeft. En dat is op meer plekken dan veel mensen weten. Zo is er in Vollenhove ook een mooi aanbod, waar onder meer op de dinsdag wordt gekookt. Ook de Kringloopwinkel Steenwijkerland gevestigd in Tuk is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Hier kan een warme kop koffie en van dinsdag tot en met zaterdag een voedzame maaltijd worden genuttigd. „Veel kerken hebben op diverse ochtenden een koffieochtend, een mooi moment om je op de kaart te zetten als warmtepunt voor de buurt”, zegt Paula Bierma. Vanuit Sociaal Werk De Kop zijn er op diverse plekken maandelijks inloopmomenten waar in ieder geval warm een kop koffie gedronken kan worden. Ook deze komen op de kaart te staan.

Oproep om initiatieven te melden

Marja Wietsma vertelt: „In Kuinre gaan we samen met het dorpshuis en een groepje vrijwilligers maaltijden serveren voor een kleine prijs, gecombineerd met elkaar ontmoeten en ‘omzien’ naar elkaar. De stijgende kosten van de energie en boodschappen zijn een realiteit voor iedereen, we hopen dat dit een beetje helpt. We willen iedereen met vergelijkbare initiatieven oproepen om dit op de website www.zopieenkoek.nl aan te geven, zodat de kaart zo volledig mogelijk wordt.”

Zijn er vragen dan kunnen deze via e-mailadres info@zopienkoek.nl gesteld worden.

Nieuws

menu