Zusters van De Voorzienigheid even terug in Steenwijkerwold

Breiende zusters op Mariënwold (Gea de Ruiter en Annemarie Bos). foto: Belinda Terlouw

Het team van de Zwolse Hogeschool KPZ bracht afgelopen donderdag een bezoek aan Steenwijkerwold, waar 125 jaar geleden het verhaal van de opleiding begon. Maar liefst honderd medewerkers van de hogeschool uit Zwolle parkeerden hun auto bij Café Gelderingen om daar gezamenlijk het schooljaar te starten.

Een schooljaar dat in het teken zal komen te staan van het 125-jarig jubileum, dus back to the roots. Het dorp dat zij binnenreden laat op het eerste oog niet veel sporen meer zien van het rijke onderwijsverleden van weleer. Hoe kun je je er dan toch een voorstelling van maken? Dat vroeg om een programma waarin de beleving centraal staat.

Pastoor Muiteman

Eigenlijk richtte Pastoor Muiteman er al in 1895 de normaalschool op, maar pas in mei 1896 werd dit officieel. De normaalschool werd in 1904 Kweekschool en in de zeventiger jaren werd het PA. In 1984 verhuisde de PA naar Zwolle en veranderde de naam in KPZ, Katholieke PABO Zwolle.

Reis in de tijd

Om een beeld te krijgen van hoe het er vroeger uitgezien heeft toen De Voorzienigheid in vol ornaat heel Gelderingen besloeg en van wat zich daar zoal afspeelde, vertelde KPZ-docente en Steenwijkse Belinda Terlouw verhalen over de omgeving, het onderwijs en de studenten in woord en beeld. De leerkrachten opgeleid in Steenwijkerwold hadden een zeer goede naam in heel Nederland. Anekdotes uit de tijd dat zij hier zelf studeerde, maar ook verhalen van oud-studenten van lang daarvoor hielpen haar collega’s een reis in de tijd te maken.

Visie nog steeds actueel

De visie op onderwijs en de ambities van weleer zijn na 125 jaar nog steeds actueel: gemeenschapszin, uitgaan van ontwikkelkracht van iedereen(emancipatorisch onderwijs), onderzoekend en kritisch leren en creatief denken, betekenisvol onderwijs waarbij de omgeving een belangrijk uitgangspunt is. Ook de vele vluchtelingen die in Steenwijkerwold werden ontvangen kwamen ter sprake. Ze werden niet alleen opgevangen, maar maakten ook deel uit van de dorpsgemeenschap. „Daar kan men in deze tijd een voorbeeld aan nemen”.

Preview door het koor

Na de inleiding hadden de medewerkers enigszins een beeld. In de kerk werden zij na de lunch getrakteerd door Sjef Damhuis op een levendig verhaal over de geschiedenis van de Voorzienigheid dat zeer tot de verbeelding sprak. Het koor van het toneelstuk over de Voorzienigheid dat tijdens Kopje Cultuur op 11 september ten tonele zal worden gebracht, bracht bij wijze van preview een ontroerend lied ten gehore: ‘Het is voorbij, het is verdwenen, maar de ambities leven voort.’ Met deze boodschap, of misschien zelfs opdracht verlieten de KPZ-medewerkers de kerk.

De leerkrachten opgeleid in Steenwijkerwold hadden een zeer goede naam in heel Nederland

Zusters wijzen de weg

In het middagprogramma was er ruimte voor ontmoeting en kon men kiezen voor verschillende activiteiten. Een aantal activiteiten stonden wederom in het teken van de geschiedenis. De planmadame (Monique Blok) had een wandel- en fietspuzzeltocht uitgezet waarbij ze gebruik mocht maken van voorwerk van de werkgroep Wandeltocht Voorzienigheid. Als zuster Godefrida instrueerde zij een ieder. De fietsers genoten van de prachtige omgeving die in het onderwijs van weleer een belangrijke rol speelde in het leerproces van de studenten. De wandelgroep kreeg escaperoom-achtige opdrachten die te maken hadden met het onderwijscurriculum van de kweekschool en de PA.

Even dacht Steenwijkerwold dat de zusters daadwerkelijk waren teruggekeerd

Speciaal voor de deelnemers was Pastoor en Muiteman even teruggekeerd op aarde. Hij sprak de wandelaars toe op de begraafplaats voor zij op pad gingen. Onderweg kwamen zij ook zusters van de Voorzienigheid (Marleen Groen en Angela Meijerink) tegen die hen in de Gelderingensteeg opriepen goed waar te nemen alvorens een tekening te maken. Op Mariënwold troffen zij breiende zusters aan (Gea de Ruiter en Annemarie Bos). Creativiteit is mooi, maar je moet je wel eerst de basistechnieken eigen maken. Even dacht Steenwijkerwold dat de zusters daadwerkelijk waren teruggekeerd.

Bewust zijn van de wortels

Het is belangrijk voor een organisatie om je bewust te zijn van je geschiedenis, de intenties en de ambities van weleer. Zij vormen het DNA van de werkzaamheden van vandaag de dag. De medewerkers van Hogeschool KPZ hebben dat deze dag aan den lijve kunnen ervaren. Het scherpt hen bij de werkzaamheden die zij nu en in de toekomst vorm gaan geven. Het jubileumjaar is daarmee goed begonnen. Aan het eind van de middag gingen de medewerkers van Hogeschool KPZ geïnspireerd huiswaarts. Toen de laatste auto het parkeerterrein verliet, daalde de rust weer neer over Gelderingen.


Nieuws

menu