Zwembaden hameren op zwembandjes

Het recreatiebad in zwembad De Waterwyck. Foto: Aangeleverde foto

Het is volop zomer in ons land en natuurlijk gaan veel ouders lekker met de kinderen zwemmen. Met kleine kinderen erbij is het echter extra oppassen geblazen, want water heeft gewoon een magische aantrekkingskracht op kinderen. De kleintjes begrijpen nog niets van de gevaren en ze zijn watervlug!

Met enige regelmaat verschijnen er nieuwsberichten over kleine kinderen die ternauwernood gered worden of erger. Een nachtmerrie die niemand mee wil maken. Het gebruik van zwemarmbandjes biedt natuurlijk geen 100% garantie dat je kind niet verdrinkt, maar verkleint de kans enorm. Zolang je kind nog geen zwemdiploma heeft, wordt het door deskundigen als de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland aangeraden om te kiezen voor een recreatieplas of andere zwemgelegenheid met toezicht, altijd je kind in de gaten te blijven houden en om sowieso altijd je kind voldoende drijfmiddelen om te doen. In zwembaden is het gebruik van zwemarmbandjes veelal verplicht voor kinderen wel kunnen lopen, maar nog geen zwemdiploma hebben. Al wordt dat soms als vervelend ervaren.

Overdreven streng

„We horen regelmatig dat ouders van kleine kinderen ons overdreven streng vinden omdat we in onze zwembaden nogal hameren op het gebruik van de zwemarmbandjes”, vertelt Onno Kloosterboer van Sportservice Steenwijkerland, exploitant van de zwembaden De Waterwyck en Zwembad Vollenhove. „Soms wordt ons verweten dat we daarin doorslaan, omdat we mensen vragen die bandjes al voor de douches om te doen. Maar we vragen het echt niet voor niets! Ondanks dat ouders natuurlijk zelf heel goed op hun kind(eren) letten, maken we het in de praktijk toch regelmatig mee dat een kleintje toch heel even aan de aandacht ontsnapt en dan in één spurt de weg naar het diepe wedstrijdbad of de glijbaan heeft gevonden. Gelukkig is het tot nu toe bij ons altijd goed gegaan, maar het is het grote schrikbeeld van onze toezichthouders als er een kleintje te water raakt. Want zij kunnen namelijk hiervoor verantwoordelijk gesteld worden!”

Al vóór de douches

„Totdat kinderen een zwemdiploma hebben en dus zwemveilig zijn, is het in onze zwembaden absoluut verplicht dat zij zwemarmbandjes dragen. Dat geldt dus voor alle kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Met name is het gevaarlijk als zij al zelfstandig kunnen lopen. Dan moeten de zwemarmbandjes echt al bij binnenkomst vóór de douches worden omgedaan en bij het weggaan pas na de douches weer worden afgedaan. Bovendien zien onze toezichthouders zo beter welke kinderen nog geen zwemdiploma hebben. Zolang je kind nog geen zwemdiploma heeft, is het sowieso verstandig om altijd een goed drijfmiddel om te doen als je met je kind gaat zwemmen. Ook als je naar een buitenplas gaat. Als je dit standaard doet, is je kind er gewoon aan gewend en voorkomt het discussies. Net als zitten in een autostoeltje bijvoorbeeld.”

Tips

In de zwembaden De Waterwyck en Zwembad Vollenhove is de flyer ‘8 Tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken’ van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland gratis in 4 talen verkrijgbaar. Deze tips gelden voor zwemmen met kinderen in de zwembaden én in buitenwater. Naast het gebruik van zwemarmbandjes staan er meer adviezen in om veilig te zwemmen, zoals het vooraf goed inspecteren of er stroming in het water zit, het gebruik van drijfmiddelen bij harde wind, het leren zwemmen op jonge leeftijd en ook hoe belangrijk het is om na het behalen van zwemdiploma’s regelmatig te blijven zwemmen.

De flyers liggen bij de recepties van De Waterwyck en Zwembad Vollenhove klaar om mee te nemen.

Nieuws

menu