't Lam ontmoet en Film in 't Lam starten nieuw seizoen 2022/2023

The Lasses komen 10 februari in 't Lam. Foto Jean Francois Ignasse
‘t Lam ontmoet op vrijdag 14 oktober: Muziek: l’Histoire de la France par la Chanson door Janpieter Boudens en Erik Raayman. In 1881 richtte Rodolphe Salis in het Parijse Montmartre de ‘Académie Francaise de la chanson Le Chat Noir’ op. Hij noemde het een ‘cabaret artistique’, om het duidelijk te onderscheiden van het varieté, zoals dat plaatsvond in bij voorbeeld de Moulin Rouge met veel schaars-geklede danseressen en professionele ‘windenlaters’. De liederen die daar werden gezongen waren deels oude volksliedjes, deels liedjes over nieuwe onderwerpen: zoals burgermansfatsoen, prostitutie, sociale misstanden, aanklachten tegen machtsmisbruik en oorlog. Janpieter Boudens (tekst, zang) en Erik Raayman (gitaar) nemen de bezoekers, helemaal in de stijl van de Chat Noir, mee op een reis door de Franse geschiedenis. De reis in niet chronologisch, maar thematisch. Ze doen dat aan de hand van liedjes van bekende en onbekende auteurs en componisten. Thema’s zijn o.a. kinderliedjes, liefde, strijdliederen, uitbuiting, oorlog en vrede, ouderdom en dood. In de meeste gevallen gebruiken ze de originele Franse teksten (met korte inleidingen, om de tekst goed te kunnen volgen). Een tiental liedjes hebben ze zelf vertaald in het Nederlands. Janpieter Boudens en Erik Raayman hebben in de afgelopen 30 jaar veel kleine chanson-programma’s gemaakt, met daarin eigen werk en bestaande teksten. Erik is professioneel gitarist en componist; Janpieter komt uit het onderwijs, maar heeft zich daarnaast altijd beziggehouden met muziek en theater, zowel uitvoerend als bestuurlijk. Beiden traden in een andere samenstelling al eerder op in t Lam ontmoet.
‘t Lam ontmoet op vrijdag 4 november de lezing ‘Het land dat maar niet wil lukken’ met schrijfster/journalist Fleur de Weerd. Fleur de Weerd (1985) is journalist en historicus en werkte in 2012 als correspondent in Kiev voor Trouw, Parool, De Tijd, en Radio1. Ze was één van de weinige Nederlandse correspondenten die aanwezig waren toen in februari 2014 de onlusten in Oekraïne uitbraken. Haar boek ‘Het land dat maar niet wil lukken’ is het resultaat van wat zij daar ervaren heeft en wat inwoners haar vertelden. In ‘Het land dat maar niet wil lukken” laat Fleur de Weerd op aansprekende wijze zien dat Oekraïne een land is van complexe en tegengestelde overtuigingen, een land met een treurige en zeer ingewikkelde geschiedenis, een land dat worstelt om het hoofd boven water te houden, maar niet opgeeft. Een land dat zoveel meer is dan een speelbal van Rusland (Bron: Atlas Contact). Het was haar debuut in 2015, maar haar boek is momenteel actueler dan ooit. Fleur wordt geïnterviewd en uiteraard is er ruimte om haar vragen te stellen. Waarschijnlijk is haar boek op de avond in t Lam te koop en ze zal graag haar handtekening in uw exemplaar zetten!
Film in t Lam op vrijdag 11 november: Mjólk duur: 92 min, regie Grímur Hákonarson, IJsland. Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopolie positie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Maar niet iedereen lijkt zo blij met deze verklaarde oorlog aan de melkmaffia… ,,Mooie en subtiel vertelde scènes.’’ – VPRO Cinema trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hYudorOS-Aw
Film in t Lam op vrijdag 9 december: Hundred- Foot Journey duur: 122 min, regie Lasse Hallström, India/Venezuela/VS. Veertien jaar na Chocolat opnieuw een smakelijke film van regisseur Lasse Hallström. Een familie uit India emigreert naar een Frans bergdorpje en begint daar een restaurant met kruidige specialiteiten, pal tegenover het Michelinster-waardige etablissement van een deftige madame. Het resulteert in een komisch drama waarin culturen botsen, romances opbloeien en een jonge kok zijn dromen najaagt. Prima acteerwerk en heerlijke beelden van eten. Met o.a. Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon. Bron: VPRO Cinema
Film in t Lam vrijdag 13 januari: Good Will Hunting duur: 127 min, regie Gus van Sant, VS. Boeiend verhaal over Will Hunting, die als schoonmaker in een school werkt en de rest van zijn tijd doorbrengt met van alles wat niet deugt. Totdat ontdekt wordt dat hij een uitzonderlijk talent heeft voor wiskunde. Een leraar wil zijn talent koste wat kost verder ontwikkelen maar merkt al vlug dat Will flink overhoop ligt met zichzelf en zijn omgeving. Er blijken twee mensen te zijn die hem kunnen helpen: een psycholoog die bewondering heeft voor zijn genialiteit en hem probeert te begrijpen en Skylar, een studente geneeskunde die verliefd is op Will. Kunnen zij hem uit zijn isolement halen? Met o.a. Matt Damon, Ben Affleck, Robin Williams en Minnie Driver.
‘t Lam ontmoet op vrijdag 20 januari de theatervoorstelling Mesjokke door Maarten Wansink. Mesjokke is de nieuwe voorstelling van Maarten Wansink. Deze komedie is een tweeluik. Twee onafhankelijke, geestige monologen. We zien na elkaar Gerard en Jo in gesprek met zichzelf en met hun kwelgeesten. Gerards’ bestaan wankelt als zijn moeder een oude kennis tegen het lijf loopt. Een Brabantse brulboei die met haar naar Tenerife wil. Jo houdt de buren vanachter de vitrage scherp in de gaten. Dat gaat daar helemaal niet goed met die nieuwe bewoners. Jo klimt maar weer eens in de pen voor een gepeperde brief. Acteur Maarten Wansink heeft een aanzienlijke staat van dienst al zal zijn naam u misschien niet direct wat zeggen. Even uw geheugen opfrissen: hij speelde onlangs in de producties Gas en Grond van Toneelgroep Jan Vos. U zult hem zeker ook gezien hebben in de televisieserie Klem II en hij was jarenlang dé Huispiet in Het Sinterklaasjournaal. Hij speelde in de musical Soldaat van Oranje en op De Parade in De koning sterft maar was ook de schoonvader van Johan Cruijff in de dramaserie van de VPRO en regisseerde de musical Titanic, Richard III en een komedie van Erik van Muiswinkel / Justus van Oel. Hij speelde voor diverse gezelschappen als het Werkteater, Toneelgroep Amsterdam, De Blauwe Maandag Compagnie, Het Nationale Theater, NT Gent en Toneelgroep Jan Vos. Voor Film en tv werkte hij mee aan o.a. Najib en Julia; Mijn Dochter en Ik; Kruimeltje; Medea en alle comedy’s van Wim T Schippers. Maarten speelt nu de solo voorstelling Mesjokke.
T Lam ontmoet op vrijdag 10 februari 2023 : muziek: Schotse, Ierse en Amerikaanse folk ballads door The Lasses. Sterke harmonieën, loepzuivere zang en ongedwongen stemgeluid maken The Lasses een veelgevraagd duo in de internationale folk scene. Margot Merah en Sophie Janna touren met hun folk ballades, afkomstig uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folk tradities en intieme eigen liedjes, de wereld over. Hun stemmen smelten prachtig samen in hun akoestische muziek waarbij je referenties zou kunnen maken met bijvoorbeeld Mary Black, McGarrigles, the Roches, Sandy Denny en Nathalie Merchant en Olabelle Reed. Van de laatste 3 staan er tevens ook songs op hun laatste album Undone. Door de bijzondere combinatie van hun stemmen en de mooie instrumentatie met bodhrán, gitaar en tenor ukelele, met hun gevoelige liedjes, charmante podiumpresentatie en grappige verhalen weten The Lasses ieder publiek te raken. Eind 2019 verscheen het vierde album ‘Undone’, dat werd gepresenteerd met een uitverkocht concert in het Amsterdamse Paradiso Noord. Ook waren Margot en Sophie te zien bij tv-programma Vrije Geluiden en stond het album op nummer 1 in de Euro-Americana Chart.
Film in t Lam op vrijdag 17 februari: Green Book duur: 124 min, regie Peter Farelly, VS. Dit op de werkelijkheid gebaseerde verhaal over de tijdens een tournée door de zuidelijke staten ontstane vriendschap tussen de zwarte pianist Don Shirley en zijn Italiaans Amerikaanse lijfwacht Tony Lip, is hartverwarmend èn onthutsend. Het verhaal speelt in 1962 toen in de VS de rassenscheidingswetgeving nog van kracht was. In het zg. Green Book stonden de plekken genoemd waar zwarte Amerikanen welkom en veilig waren. Zwarte pianisten werden alleen als jazz muzikanten getolereerd, maar op de klassieke concertpodia waren ze een zeldzaamheid. Met o.a. Viggo Mortensen en Mahershala Ali.
t Lam ontmoet vrijdag in maart 2023: Literatuur i.s.m. Schrijversfestival Steenwijk. Op dit moment is nog niet bekend welke auteur in t Lam op bezoek komt in maart 2023. We zijn, samen met het schrijversfestival, nog druk op zoek! Zodra we meer weten staat het op onze websites of leest u het in de mail die we regelmatig versturen aan bezoekers/belangstellenden van t Lam.
Film in t Lam op vrijdag 10 maart: Fisherman’s Friends regie Chris Foggin, VK duur: 112 min. Fisherman’s Friends is een hartverwarmende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall die met zijn zeemansliederen onverwacht de hitlijsten van Engeland bestormt. Als de vlotte Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman’s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven. Met onder meer: Daniel Mays, James Purefoy en David Hayman.
Film in t Lam op vrijdag 7 april: La Vita è Bella, regie Roberto Benigni , Italië duur: 112 min. Klassieker uit Italië. 1939, Guido, een optimistische levensgenieter, is verliefd op Dora en redt haar van een huwelijk met een fascistische bureaucraat aan wie ze door haar ouders is beloofd. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is ook in Italië de rassenwet in werking getreden en worden Guido, een jood, en zijn zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Guido is vastbesloten zijn zoon tegen alle ellende te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Winnaar van de grote jury publieksprijs van Cannes en van 3 Oscars.
Het programma is onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden of corona maatregelen. Dus hou altijd de website www.hetlamontmoet.nl in de gaten. Wanneer u gereserveerd heeft houden we u ook via de mail op de hoogte.
Extra programma
Op vrijdag 24 februari 2023 organiseert het Comité Welzijn Ouderen in Blokzijl een liedjesprogramma voor haar achterban, inwoners van Blokzijl ouder dan 65 jaar. Maar uiteraard is iedereen van harte welkom! De organisatie van dit programma wordt inhoudelijk, publicitair en financieel ondersteund door de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Blokzijl. Aanvang: 19.30 uur. Liedjes als vergeet-mij-nietjes door Trio BalseMien in De Vierhoek aan het Boffersweidje 4. Trio BalseMien bestaat uit Erik Raayman (gitaar, arrangementen), Janpieter Boudens (zang, verbindende tekst) en Marjolein Raaijman (zang). Trio BalseMien had het programma ‘Liedjes als vergeet-me-nietjes’ in eerste instantie samengesteld op verzoek van de Vrienden van de Rivierenhof (een zorginstelling in Zwolle). Inmiddels beschikken ze over een repertoire van ruim 100 liedjes; van klassieke ‘meezingers’, liedjes uit tv series en musicals, smartlappen tot liedjes van Bram Vermeulen, Jaap Fischer en Herman van Veen. Erik Raayman en Janpieter Boudens werken inmiddels al zo’n 30 jaar samen. Zij treden dit seizoen ook op in t Lam ontmoet, met een ánder programma (zie programma t Lam ontmoet en Film in t Lam). Bij het programma ‘Liedjes zijn vergeet-me-nietjes’ zal zangeres Marjolein Raaijman aanschuiven. Marjolein maakt deel uit van Woodland Springs (Ierse en Engelstalige folkmuziek) en het duo Earthbound. Daarnaast heeft ze meegewerkt aan tal van theatervoorstellingen van Theater Transparant en Stichting SUUS. Reserveren kan via: mariedoosje49@gmail.com of telefonisch 0527-291669.