‘Beperking maakt mensen creatief’: beeldend kunstenaar Gerdien Halfman noemt Galerie Souterrain Blauwhemel 'een prachtig positief gevolg van coronabeperkingen’

Veelzijdigheid kan kunstenares Gerdien Halfman in haar werkzame leven niet worden ontzegd. Ga maar na, ze was na de kunstacademie werkzaam in het onderwijs, decorbouwer in binnen- en buitenland, verdiende haar brood in de reclamewereld, was enige tijd interieurontwerpster, maar vond ook gewoon emplooi in de keukenbranche na terugkeer uit Italië. Ook de richting bepalen in de kunst werd een ontdekkingsreis, een zoektocht naar het meest geschikte materiaal waarmee de beeldend kunstenaar het best haar gevoelens tot uiting kan brengen.

Gerdien Halfman werkt met metalen als kunstvorm.

Gerdien Halfman werkt met metalen als kunstvorm. Foto: Wilbert Bijzitter

Dat heeft Halfman (1954) nu gevonden in metaal, dat zij in allerlei bochten wringt en kneedt tot (bewegende) objecten. Maar, zo zegt de kunstenares in haar atelier Souterrain Blauwhemel in Diever, emotionele betrokkenheid bij het kunstwerk is ook gebonden aan beperkingen. „We zitten altijd ergens aan vast in het leven. Mijn beelden gaan over het feit dat we allemaal in dit leven zitten, vol met beperkingen. Mijn hoofden zitten ook altijd ergens in. De profielen ontstaan zelfs uit de beperking van hun eigen materiaal.”