‘Frizzante con Archi’ : concert Ensemble Combattimento Amsterdam in de Reestkerk

Het Amsterdamse ensemble Combattimento speelt zondag in de Reestkerk.

Het Amsterdamse ensemble Combattimento speelt zondag in de Reestkerk.

Concerten geven in kleine kerkjes: het kan weer . We waren het zo gewend: 8 keer per jaar op de derde zondag van de maand in de Reestkerk in Oud Avereest midden in het prachtige Reestdal een mooi intiem klassiek concert met de mooiste musici uit den lande. In één keer was dat afgelopen. Maar nu mag het weer: zonder afstand houden, op zondag 17 oktober; wel met de check van de coronapas en reservering via de website. Een energiek, vurig en stijlbewust concert van het gerenommeerde ensemble Combattimento.

Combattimento speelt barokmuziek op moderne instrumenten met de kennis en oren van nu. De musici kijken door een moderne bril naar barokmuziek en doen dan nieuwe ontdekkingen. Hoe klonk de muziek toen? Mag het iets ruiger, dynamischer of juist iets langzamer? Het resultaat: een spannend en energiek concert waarmee ze het publiek verrassen en op scherp zetten. Leden van het Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, spelen bekende en onbekende werken uit de 18e eeuwse barokmuziek, waarin vooral de stijlen waar fantasie en beweging een grote rol spelen, aan de orde komen. De titel van het concert van 17 oktober draagt dan ook de titel: ‘Frizzante con Archi’.

Het is een programma vol bruisende Italiaanse barokmuziek uit het rijke en gevarieerde 18e-eeuwse repertoire, maar ieder seizoen weer anders, met nieuwe accenten! Grootmeester Antonio Vivaldi mag natuurlijk niet ontbreken; van hem speelt Combattimento zowel een zwierig celloconcert alsook een pas recentelijk herontdekte sonate voor een ongebruikelijke kwartet-bezetting. We horen fraaie sonates ‘a quattro’ van Dall’Abaco, Galuppi en Caldara; de vierstemmige strijkersbezetting gold in de achttiende eeuw als een toetssteen voor de kunst van iedere zichzelf respecterende componist. Eveneens een fraai hoboconcert van de Milanese hobovirtuoos Giuseppe Sammartini, twee briljante sonates voor klavecimbel van Domenico Scarlatti, en als uitstapje naar Bohemen betoverende muziek voor twee viola d’amores van Heinrich Biber.

Combattimento werkt regelmatig samen met topsolisten als Liza Ferschtmann, Maarten Koningsberger, Lisa Larsson, Helena Rasker, Cécile van de Sant en Johannette Zomer en met gezelschappen als het Scapino Ballet Rotterdam en de Nationale Reisopera. In het verleden maakte het ensemble onder de naam Combattimento Consort Amsterdam diverse tournees in Duitsland, Spanje, Midden-Europa, Zuid-Amerika, Japan, Rusland en de Verenigde staten. Ook werden meer dan 35 CD- en DVD-‘s gerealiseerd.

De Stichting Kamermuziek Oud Avereest ontvangt muziekliefhebbers graag voor dit mooie concert op zondag 17 oktober in de Reestkerk in Oud Avereest. Het concert begint om 15.00 uur. Reservering vooraf en verdere info via de website www.skoaconcerten.nl