Tentoonstelling 'Het dier' is te zien in het Hildo Krop Museum in Steenwijk

In het museum zijn verschillende dieren te zien. Foto: Hildo Krop Museum

Ook het Hildo Krop Museum, gevestigd in Villa Rams Woerthe aan de Gasthuislaan 2 opent zaterdagmorgen 5 juni om 11.00 uur de deuren. Achter deze deuren is in het museum de tentoonstelling ‘Het dier’ opgebouwd.

Vanuit zijn atelier aan de Plantage Muidergracht was het voor de oud-Steenwijker kunstenaar Hildo Krop slechts een paar minuten lopen om bij de ingang van Artis te komen. Hij was een regelmatige bezoeker van de dierentuin en ging er vaak tekenen. De schetsen die hij van allerlei uitheemse dieren maakte vormden een inspiratiebron voor zijn beeldhouwwerken. In alle door Krop beoefende disciplines komt het dier voor: in zijn teken- en schilderwerk en zijn grafiek tot zijn keramiek en beeldhouwwerk, van heel groot tot miniaturen, van huisdieren tot exotische- en fantasiedieren. In het museum zijn verschillende van deze dieren te zien.

Hildo Krop (1884-1970) was de zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos, na een gedegen koks-en bakkersopleiding, voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en werd hem door de gemeente Amsterdam een dienstverband aangeboden. Na veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Zijn veelzijdigheid was opmerkelijk. Want naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij ook boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist.

Het Hildo Krop Museum is geopend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur en op woensdag en donderdag ook van 11.00 tot 16.00 uur.

Nieuws

menu