Best of Britain: we could be heroes (lees in deze recensie wat het publiek van het optreden vond)

De vijfde Best of Britain is een avond vol muzikaliteit. JVA One/Harrie Muis

Steenwijk - Het Britse volkslied God save the queen klonk zachtjes door de zaal. Op de achtergrond draaide de London Eye zachtjes haar rondjes. Ineens die roep ‘Tokyo! South America!’ Natuurlijk het intro van Dancing in the Street, de jaren ‘80 monsterhit van Mick Jagger en David Bowie en het beste wat de Britse muziek te bieden heeft.

The Best of Britain – met zangers Syb van der Ploeg en Maarten Peters – was vrijdagavond begonnen in de evenementenhal van De Meenthe voor een 280-koppig publiek. Tikje surrealistisch was het wel door de coronamaatregelen die getroffen zijn, het zorgde voor een wat andere beleving van het concert. Maar Syb complimenteerde De Meenthe met de manier waarop ze de zaal coronaproof hadden ingericht en gaf aan dat ze blij waren dat optreden op deze manier mogelijk was. Het was per slot van rekening ook de jubileumeditie. „We nemen niet de korte route maar ‘The Long Way Home’.” En door met Supertramp.

De mensen genoten zichtbaar van de Elton John medly met uiteraard Nikita en I’m Still Standing maar ook Candle In The Wind met een beeltenis van de tragisch verongelukte prinses Diana op de achtergrond. Syb refereerde even aan de geweldige film over het leven van Elton John. De uitvoering van ELO’s Mr Blue Sky was om van te watertanden.

Feestje

Ondertussen waren de bandleden wat met elkaar aan het geinen. „Dit is wel een topband hoor”, zei de bij vlagen heerlijk cynisiche Maarten Peters. „We zijn blij dat we na een half jaar weer mogen optreden. We maken er een feestje van. Eigenlijk zijn we daar al een half jaar mee bezig. Corona heeft ook voordelen: de zalen zijn altijd uitverkocht.”

Child in time van Deep Purple was honderd procent genieten. De legendarische groep Queen hoort natuurlijk ook bij de Best of Britain dus volgde het bijna onvermijdelijke maar tijdloze Bohemian Rapsody en Under Pressure samen met David Bowie. Van die laatste deden ze ook nog even Ground control to major Tom en Heroes . Ze eindigen gepassioneerd met W e could be heroes, just for one day , wat voor iedereen geldt.

Nog lang niet klaar

Rond half 10 werden ze geacht te stoppen, maar Syb gaf al aan: „We zijn nog lang niet klaar met jullie!” Er waren nog twee bands die niet aan de orde waren gekomen in deze muzikale tijdreis: the Beatles and Rolling Stones. Wat volgde was een geinige Beatles/Stones battle. Please allow me to introduce myself (Sympathy For The Devil) werd afgewisseld met Lady Madonna, children at your feet. Wonder how you manage to make ends meet.

Eigenlijk wil je met deze concerten alleen maar dansen en een biertje bij de bar drinken maar voor the time being is dit the next best thing – we kennen allemaal de wereld waarin we leven. Steenwijk wilde the best of Britain en kreeg die ook.

Elisabeth Bijker