Boerenblond checkt weer in

De leden van Boerenblond. Persfoto

Steenwijk De nieuwe bezetting van Boerenblond is na een coronastop van een half jaar weer startklaar. Het cabaretgezelschap met als thuisbasis Broekhuizen checkt in op donderdag 1 oktober in het Dyka Vestzaktheater met het programma Turbulent.

Zoals de titel van het programma al doet vermoeden, zoekt Boerenblond het met ‘Turbulent’ in hogere sferen. “Onze sketches en liedjes gaan over vliegen en de drukte in de wereld. En ja de KLM komt er in voor,” verraadt Marianne van der Klocht alvast. Samen met Dirk Venema is zij overgebleven van de oude bezetting. Jan Prent en Jan Boverhof hebben het gezelschap verlaten na daar twintig jaar deel van te hebben uitgemaakt. Nieuw zijn Esther de Boer, Johan Noord en Arry Bennen. Van der Klocht benadrukt dat zo een hele andere en nieuwe cabaretgroep is ontstaan. „Je moet ons niet vergelijken met vroeger.” Wat blijft is het improvisatievermogen en de alledaagse en droge humor vertaald in herkenbare typetjes. Alle teksten en liedjes worden nog steeds door de leden zelf geschreven.

Première

Boerenblond maakte ‘Turbulent’ al voordat de coronacrises uitbrak. De cabaretgroep had in maart net twee try-outs gespeeld, waarna zij noodgedwongen de verdere lente en zomer op non-actief kwam te staan. Dit betekent dat De Meenthe donderdag de première heeft van ‘Turbulent’. Hoewel Boerenblond bij elke voorstelling graag inhaakt op actuele gebeurtenissen, komt corona niet prominent terug in ‘Turbulent’. „Toen wij het programma maakten, kenden wij het woord corona nog niet eens en inmiddels is iedereen wel coronamoe,” legt Van der Klocht uit.

De voorstelling ‘Turbulent’ duurt twee keer 50 minuten met tussenin een pauze. Alle kaarten voor de voorstelling van donderdag 1 oktober in De Meenthe zijn al verkocht. Boerenblond heeft daarom met De Meenthe afgesproken om nog een tweede avond op te treden. Zodra de datum daarvan bekend is, zal het theater dat op haar website en Boerenblond op haar Facebooksite vermelden.

Hilda Knol