Cultuurwethouder Trijn Jongman ontvangt het boek 'Het Papieren Schrijversfestival' in de Taalkamer van bibliotheek Steenwijk

Donderdagavond is de herkansing van de Dialect- en Kennisquiz. Foto: Martijn Bijzitter

Het boek Het Papieren Schrijversfestival is vanaf vrijdag 26 maart verkrijgbaar. Het eerste exemplaar wordt woensdagmiddag door voorzitter Wim Heij in de Taalkamer van de bibliotheek Steenwijk aangeboden aan Cultuurwethouder van Steenwijkerland, Trijn Jongman.

Als alternatief voor een live programma presenteren de organisatoren van het Schrijversfestival Steenwijk e.o. een speciaal samengesteld boek: Het Papieren Schrijversfestival. Auteurs uit de regio en verder schreven in totaal negen verhalen. Verder staat de Dialect- en Kennisquiz in het boek, een fietsroute aan de hand van poëzie van dichter J.C. Bloem en het lied van Steenwijkerland van Bas Nijhof. De hoofdstukken worden ingeleid met tekeningen van Ben van Haaster, docent tekenen op RSG Tromp Meesters. Hij liet zijn leerlingen tekeningen maken met als onderwerp het coronajaar 2020. Daarvan zijn er meer dan 20 in het boek opgenomen.

Niet bij de pakken neerzitten

Toen na een vroegtijdig afgebroken festival, het 33 e , in 2020 duidelijk werd, dat ook 2021 weinig mogelijkheden zou bieden voor liveoptredens van auteurs, beraadde de organisatie zich op alternatieven. Die moesten de trouwe bezoekers en anderen duidelijk maken dat dit grootste literaire festival in Noord-Nederland niet bij de pakken zou neerzitten. Het idee om een boek samen te stellen kreeg vorm en dankzij het enthousiasme in de Steenwijkerlandse gemeenschap werd ook financieel de uitgave mogelijk. De Bibliotheek Kop van Overijssel, de Lions, Odd Fellows Anker Loge 46 en Nationaal Park Weerribben Wieden gaven hun steun. Het in Steenwijk gevestigde bedrijf Bijzonderdruk zorgde voor een professionele verwerkelijking van de plannen.

Zes regionale auteurs, waaronder een scholier van 13 jaar, leverden een speciaal voor dit boek geschreven verhaal. Voorts zegde een Nederlandse auteur die in Estland woont en in 2017 in het festival is opgetreden zijn medewerking toe en uit het Drentse Havelte is een verhaal opgenomen van de secretaris van de organisatie.

Dialect- en Kennisquiz donderdagavond

De organisatoren van het festival zijn bovendien nog druk bezig met aanvullende mogelijkheden om de liefhebbers een plezier te doen. De inmiddels legendarische Dialect- en Kennisquiz wordt, na een eerdere door technische onvolkomenheden mislukte poging, donderdagavond 25 maart om 20.00 uur uitgezonden. Via de SLOS of een link op de website van het festival kan iedereen eraan meedoen.

Doordat de Boekenweek, jaarlijks in maart, wordt verplaatst, zullen rond de tijd dat die wordt gehouden, ook nog activiteiten worden georganiseerd in het festival. Via de website wordt het latere programma bekend gemaakt.