De wereld van Arne Brink: in het Stedelijk Museum mogen kinderen op de stoelen staan!

Kunstenaar Arne Brink/De Zwarte IJsbeer.

Kunstenaar Arne Brink/De Zwarte IJsbeer. Foto: Andre Weima Fotografie

Nu de deuren van Stedelijk Museum Meppel weer open zijn voor bezoekers, zijn zij van harte uitgenodigd een kijkje te nemen in de wereld van tekenaar Arne Brink.

Brink is van academie Minerva afgestudeerd in 2017, maar tekent al zijn hele leven. Kleurboeken interesseerde hem niet. Hij maakte zijn eigen regels en lijnen voor perspectief en had een opmerkelijk oog voor detail. Met Bic balpen vult hij tot op de dag van vandaag papier met zijn fantasieën. In het vrije werk gaan de remmen los en tekent hij alles wat in hem opkomt. Het is een feest om steeds nieuwe dingen in zijn kunstwerken te ontdekken. Een gewone bromvlieg blijkt heel wat meer ‘in’ het lijf te hebben; kijk in de ogen van een reptiel en je ziet een heel andere wereld. Voor de toeschouwer met oog voor detail. Brink wil mensen laten kijken, ontdekken en boeien.

Hij tekent met gewone zwarte Bic pennen, omdat hij daar de juiste grijstinten mee kan maken. Door meer of minder lijntjes te trekken, het arceren, wordt een grijstint lichter of donkerder. De tekeningen zijn dus zwart-wit. Al zijn leeggetekende pennen heeft hij bewaard. Sommige werken fotografeert hij, waarna deze digitaal worden ingekleurd.

Voor kinderen (tot 99 jaar) heeft Brink een ‘aftekenplaat’ gemaakt. Deze mag je zelf aftekenen en je hoeft niet te stoppen bij de rand van het papier. Plak er net zoveel aan vast als je wil, al teken je een hele rol behang vol. Alle basisscholen in Meppel hebben hierover een lesbrief ontvangen, maar de aftekenplaten zijn ook bij de lokale boekhandels en het museum te halen. Je mag ook in het museum komen tekenen, dan kun je met dezelfde pennen aan de slag als de kunstenaar. De pennen worden gratis aangeboden door Bic. Kinderen krijgen een stoeltje mee als opstapje om de kunstwerken te bekijken, want die hangen op de hoogte voor volwassen bezoekers.

Tijdens de lockdown is er hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling, maar ook de collectie kunstwerken van Stien Eelsingh groeit gestaag door. Uit alle delen van het land melden zich eigenaren die hun kunstwerk van en herinneringen aan Stien Eelsingh met het publiek willen delen. De huidige zaal biedt nauwelijks voldoende ruimte, waardoor er regelmatig gewisseld wordt met werken die in het depot op hun beurt wachten. Na ruim een half jaar Meppeler Zilver wordt er ook gewerkt aan een nieuwe indeling in de speciaal hiervoor bestemde vitrine. Vanaf 13 februari zullen er nieuwe meesterstukken van oud zilver te bewonderen zijn, net als de theaterfiguren van Henk Boerwinkel in de zaal ernaast.

www.stedelijkmuseummeppel.nl