Eerste weekend Weldadig Willemsoord: boerenmarkt, kleedjesmarkt en poppentheater

Poppentheater van Het Zilveren Belletje over Jan Klaassen en Katrijn in de Kolonie. Foto: Liesbeth Duyf

Komende zaterdag 31 juli start het eerste van drie weekenden Welkom in Weldadig Willemsoord; op zaterdag zijn de activiteiten tussen 11.00 en 16.30 uur en op zondag 1 augustus van 12.00 tot 16.30 uur.

Willemsoord of Kolonie III is inmiddels 201 jaar oud en nog zeer actief om jullie te laten zien wat nu de geschiedenis is van dit jonge dorp dat gesticht is door Generaal van den Bosch of te wel de Stichting van Weldadigheid. Alle actuele informatie wat er komend weekend te zien en te doen is staat op www.weldadigwillemsoord.nl .

Weldadige boerenmarkt, aangevuld met een kleedjesmarkt voor schoolkinderen

Zaterdag is er een Weldadige boerenmarkt, aangevuld met een kleedjesmarkt voor schoolkinderen voor het koloniekerkje aan de Steenwijkerweg. De boerenmarkt is van 10.00 tot 16.00 uur en de kleedjesmarkt van 10.00 tot 13.00 uur.

Poppentheater

Verder is er zaterdag Theater het Zilverenbelletje. Dit poppentheater speelt op regelmatig aangekondigde tijden de korte voorstelling: Jan Klaassen in de kolonie. Jan Klaassen, de Amsterdamse straatartiest, kon alwéér niet de kamerhuur betalen. Zijn vrouw Katrijn snakt allang naar een leven met vers brood en zonder ruzie met de huisbaas. Zouden ze naar de Kolonie van Weldadigheid mogen? Ja! Ze pakken hun boeltje en dan begint het avontuur. “Kijk hier, een huis voor ons! En daar, het aardappelenveld”. Katrijn is in de wolken, maar Jan Klaassen… Het is een voorstelling voor alle leeftijden en duurt ongeveer 20 minuten.

Tentoonstelling van doopjurken

In de kerk is een tentoonstelling van doopjurken ingericht, met daarbij foto’s van de drager. Verder liggen in de kerk oude doop- en trouwboeken ter inzage. Normaal niet in te zien. Dus, grijp de kans. Misschien familie te vinden?

In MFC Et Kloniehuus is een tentoonstelling te zien van werken gemaakt door 16 kunstenaars uit de regio. Het thema is ‘Gouden Bergen’: de geschiedenis van de kolonisten en de huidige migratie is het onderwerp. De werken zijn uitgevoerd in verschillende technieken als wolvilten, verven, spinnen en weven. Daarnaast zijn er twee stambomen van bekende kolonisten: de families Kamans en Vormeer te zien. Bekende namen in Willemsoord (kolonie III). Hoe kwamen ze hier, hoe is ze het vergaan?

Extra aandacht voor kinderen

In De Steen is een VRT tour, de al bestaande audiotour, speeltuin voor kinderen, speur- en fietstochten, wandelroutes enz. Op alle Koloniedagen is er extra aandacht voor kinderen. Spelletjes uit de kolonietijd staan voor ze klaar op alle locaties. Natuurlijk gaat de Kolonie-expres weer rijden tussen de locaties, maar ook een informatief rondje de Pol/Huttenbarg. De Virtual Reality Experience is voor € 1,50 te ondergaan. De overige activiteiten zijn kosteloos.

Nieuws

menu