Er is altijd wat met Kaandorp en dat is maar goed ook

Brigitte Kaandorp. Mark Engelen

Steenwijk - Brigitte Kaandorp is 56, een veteraan in de kleinkunst. Fysiek goed onderhouden, springlevend en met een veerkrachtige geest waarop alle aanstormende cabaret-talenten jaloers mogen zijn.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 600 (uitverkocht)
Waardering: try-out

Ze heeft jaren des onderscheids achter de rug en praat daarover openhartig en met rake zelfspot. Over haar lichaam dat is gebutst en verkreukeld, waaruit een zoon en een dochter zijn geboren. Het proces van loslaten heeft ze achter de rug, maar de zorgen blijven. Ze gaat de levens van zoon- en dochterlief haarscherp langs. Ongetwijfeld met een autobiografische ondergrond, maar ook als de verhalen in de ‘overdrive’ worden geschakeld, is er veel herkenbaars. Tenminste voor mensen in vergelijkbare omstandigheden. De jongeren in de zaal kunnen zich er met vreugde aan spiegelen.

Liedjes

De prachtige verhalen die ze moeiteloos vertelt, worden afgewisseld met fraaie liedjes, die door haar pianist Bernd van den Bos uitstekend worden begeleid. Waar de tekstvastheid van Kaandorp even hapert – het is per slot van rekening een try-out – past Van den Bos zich snel en improviserend aan. Ronduit ontroerend is het lied over de zelfgekozen dood van een jongen uit haar straat in Haarlem.

Brigitte Kaandorp dist hilarische verhalen op. Ze heeft geen tientallen try-outvoorstellingen meer nodig. Het fundament van haar nieuwe programma ‘Eh’ staat als een huis. Topverhalen over een uitstapje met haar bejaarde ouders naar een tuincentrum en het galadiner in het Paleis op de Dam op uitnodiging van de koning en de koningin. Ze steekt de legendarische Toon Hermans en zijn historische conference over een galadiner met klassiekers als ‘geef de appelmoes eens door’ naar de kroon. Brigitte Kaandorp wordt niet voor niets de koningin van het Nederlandse cabaret genoemd.

Ze heeft al eens met een compositie van haar hand de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen. Met een onbekend lied van Annie op muziek van Harry Bannink, dat geen musical heeft gehaald, brengt ze een eerbetoon aan deze grote vrouw van de Nederlandse liederenbundel.

Juweeltje

Het is gebruikelijk bij de groten van het cabaret het publiek als toegift een juweeltje uit de eigen muziekkist te laten horen. De zaal vraagt om ‘Ik heb een zwaar leven’. Ze hoeft er ogenschijnlijk nauwelijks moeite voor te doen. Wat wil je ook met moederlijke zorgen na nachtelijke telefoontjes van je avontuurlijke dochter. En of het ouder worden op zich niet loodzwaar is. Haar mimiek om dat onontkoombare proces te verbeelden, vergeet je nooit meer.

Een prachtige oefenavond van deze cabaretkoningin. Niets meer aan doen. Zelfs het ontbreken van decor op een enkel langwerpig rekwisiet na wordt niet gemist. Ook het verhaal over het ontplofte Chinese opblaasdecor moet ze niet schrappen.

Ton Henzen

Nieuws

menu