Gerard Sprong wil iedereen verdedigen, behalve Bouterse

Mr. Gerard Sprong. Martijn Berk

Steenwijk - De meest explosieve uitspraak van Nederlands beroemdste strafpleiter mr. Gerard Spong kwam vrijdagavond aan het einde van zijn leerzame en onderhoudende theatercollege.

Of er categorieën verdachten zijn die hij absoluut niet wil verdedigen, luidde een vraag uit de zaal. Bram Moszkowicz bekende op hetzelfde toneel van De Meenthe een paar jaar geleden nooit oorlogsmisdadigers juridisch bij te staan. Zijn familie is getekend door de Holocaust

Gerard Spong hoefde niet lang na te denken over zijn antwoord. De zoon van Surinaamse ouders, opgegroeid in de voormalige Latijns-Amerikaanse kolonie van Nederland, maakte mee dat vrienden van hem door een militaire junta onder leiding van Desi Bouterse (ooit woonachtig in Steenwijk) werden vermoord. Hij zal nooit en te nimmer de verdediging van Bouterse op zich nemen. Gerard Spong is uit principe bereid iedere crimineel te verdedigen. Een van de robuuste pijlers van ons rechtssysteem is dat iedere verdachte recht heeft op verdediging. Hij heeft geen last van een opspelend geweten, omdat hij eenvoudigweg de wet volgt.

Harde werker

Gerard Spong karakteriseert zichzelf als een eigenwijze man. Hij is scherpzinnig, maar ook zeer voorkomend in de contacten met de bezoekers aan het eind van zijn college. Hij geeft een inkijkje in zijn leven aan de hand van foto's en een filmpje van zijn monumentale kantoor aan de Keizersgracht in Amsterdam. Hij geeft ook inzicht in zijn privéleven. Spong is een harde werker. Alle ogen in de rechtspraak zijn op hem gericht. Hij is een regelmatige gast in de talkshow van Jeroen Pauw. Zijn mening doet ertoe. Spong houdt dat allemaal vol door te ontspannen, terwijl hij muziek maakt op zijn harp. Geconcentreerd en met passie.

De beroemde advocaat gaat altijd stijlvol gekleed. Hij heeft een zwak voor zijn hondje Rex. Na de pauze stelt hij de kleine Yorkshire terriër op het toneel aan de bezoekers voor. Ze hebben al eerder kennis met zijn huisdier gemaakt: Rex figureert groot op het achterdoek met bef en toga. Spong zegt dat hij uren kan vertellen over zijn vaste metgezel. Daarin lijkt hij op Pim Fortuyn. Gerard Spong heeft vergelijkbare verbale kwaliteiten. Geen zin verloopt haperend, geen woord wordt verkeerd uitgesproken. Hij is echter geen man van het volk, al geniet hij van zijn ontmoetingen met wildvreemde mensen. Zij stellen hem goede vragen waardoor de derde helft van het theaterprogramma het meest ontspannen is.

Groningen

Gerard Spong wordt niet bewust uitgedaagd het achterste van zijn tong te laten zien, maar toch doet hij dat. Na een vraag over zijn meest turbulente rechtszaken noemt hij er enkele. In de Octopus-zaak rond de drugscrimineel Johan V. alias De Hakkelaar werd voor het eerst een kroongetuige opgevoerd. Kroongetuigen vormen mede het fundament onder de aanklachten tegen Willem Holleeder tegen wie vrijdag levenslang is geëist.

Spong staat inwoners van de provincie Groningen bij in hun strijd tegen de NAM. Ook de Rabobank moet het in zijn juridische ogen ontgelden. Ook hier stond hij klanten van de bank juridisch bij. Hij laat zich ontvallen dat hij de bank 'een crimineel zooitje' vindt.

Het decor is realistisch opgebouwd. Een katheder in het midden waarachter hij zijn meeste betogen houdt. Aan weerskanten van het toneel staat een fauteuil, omringd door stapels juridische boeken. Daaraan geeft hij jaarlijks 25.000 euro uit. Dat is het geheim van zijn grote reputatie als bekendste strafpleiter. Publicaties op papier en online die betrekking hebben op het vak volgt hij op de voet.

Potentiële moordenaars

Mr. Gerard Spong strooit onophoudelijk met gegevens die opzien baren. In 2017 werden 1250 automobilisten aangehouden die onder invloed waren van drugs. In hetzelfde jaar werden 25.390 automobilisten aangehouden die onder invloed van alcohol verkeerden. 'Potentiële moordenaars op de weg,' veroordeelt Spong met venijn in zijn stem.

Hij is eerlijk en recht door zee. Ook de Meenthe-bezoekers hebben een crimineel verleden en hebben zich schuldig gemaakt aan kinderarbeid en slavenhandel door goedkope jeans en T-shirts te kopen die in Azië worden gefabriceerd. De bezoekers moeten nog meer incasseren: het aantal zedenmisdrijven is aanmerkelijk gestegen. 'We zijn een verwilderd volk,' luidt de aanklacht. Hij zegt het niet met boosheid en verontwaardiging in zijn stem, maar analyseert onderkoeld beschikbare cijfers. Dat er in 2017 2400 aanrandingen waren en 1900 verkrachtingen: vijf per dag. Er is sprake van een glijdende schaal. ‘Een ongevraagde tongzoen behoort kennelijk tot het standaard versierpatroon, terwijl die wel onder ontucht valt,' zegt hij met een uitdagende blik. Mr. Spong krijgt met enige regelmaat bedreigingen toegestuurd, maar die weerhouden hem er niet van om te doen wat hij volgens de wet moet doen: verdachten verdedigen.

Zelfs als hij weet dat zijn cliënt niet de waarheid spreekt, gaat hij op zoek naar feiten die de twijfels bij de rechters kunnen versterken. Dat is de fundamentele taak van de advocaat: te allen tijde de belangen van de cliënt behartigen. 'Twijfels wekken en nog eens twijfels is de taak van de advocaat,’ citeert hij de door hem bewonderde Prof. Simons.

Ton Henzen

Nieuws

menu