Gevarieerde toeristische jaarmarkt Blokzijl is weer terug

De jaarmarkt in 2019.

De jaarmarkt in 2019. Wilbert Bijzitter

De jaarmarkt in Blokzijl is weer terug, met de 48ste editie. De VRTB, de Vereniging voor Toeristisch en Recreatief Blokzijl heeft de organisatie weer opgepakt na twee jaar uitstel. De jaarmarkt is op zaterdag 20 augustus.

Er komen 80 kramen rondom de havenkolk. Marktmeesters Alfred Meedendorp en Ludwig Lassche vinden het belangrijk dat het aanbod gevarieerd is. „Dat maakt het voor de bezoekers aantrekkelijk, maar ook voor de standhouders,” aldus Lassche. De jaarmarkt kent een lange traditie en wat bijzonder is, is dat na 47 jaarmarkten de kramen nog steeds worden opgezet door vrijwilligers van het eerste uur, aangevuld met jonge opbouwers.

Regionaal en lokaal

Naast oude bekenden zoals klompenman Dekker uit Nijeveen, A&A ondergoed uit Noordwolde en Angelier Lederwaren zijn er dit jaar opvallend veel lokale standhouders. Anny van As, en kunstenaar Henrie de Jong met zijn schilderijen, Nelie Bergkamp met haar quilts, cadeauwinkel Yep, Paul de Boer met sierraden en Boerderijwinkel Van den Berg met onder meer producten van kalfsvlees.

Er zijn natuurlijk ook kramen waar iets gegeten en gedronken kan worden. Zoals vanouds staat Tinus Galema er voor de broodjes hamburger, er is een poffertjeskraam en vishandel Konter uit Vollenhove komt met gerookte paling naar de jaarmarkt. Daarnaast zijn er ambachten te bewonderen zoals kniepterties bakken, touwslagers, tinnegieters, de bijenvereniging laat van alles zien, en er is een demonstratie stokbreien.

Muziek

De organisatie is trots op de muzikale omlijsting voor deze jaarmarkt. Die wordt verzorgd door het Muldrow Combo uit Amsterdam, dat twee keer zal optreden op de Bierkade. Zanger Henry Muldrow heeft jarenlange ervaring als klassieke tenor, maar met zijn combo laat hij zien dat hij meer in huis heeft. Met het combo speelt hij jazz en blues en heeft onder meer opgetreden tijdens het Rembrandtparkfestival in Amsterdam.

De jaarmarkt is van 10.00 tot 17.00 uur.