Hélène Derkx nu pas in Kunst in de Kop

Hélène Derkx

Hélène Derkx Arie van der Spek

Steenwijk - Lionsclub Steenwijk en Kopje Cultuur organiseren weer de expositie Kunst in de Kop. Regionale en lokale kunstenaars krijgen een podium. Hélène Derkx is er nu ook bij.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat pas in deze 12de editie van Kunst in de Kop er aandacht is voor het talent van Hélène Derkx. Zij is in Steenwijk al langer bekend als kunstenares. In veel galerieën en tentoonstellingen, maar ook in workshops heeft zij zichzelf en haar werk laten zien. Als lerares kunstgeschiedenis en haar lessen bij de VUSO was zij al lang opgevallen en toch … nu pas in Kunst In De Kop .

Zij houdt er van om haar werk en haar verhalen te delen en er zijn veel verhalen. Hélène laat zich niet beperken en vastleggen door een eenmaal gekozen methodiek. Zij is niet bang om te experimenteren. Zoeken, leren en variëren dragen bij aan het verhaal dat verteld moet worden. Het levert complexe kunstwerken op waaraan intense keuzes in materiaal, kleur, techniek en compositie ten grondslag liggen.

Inspiratiebronnen

Het is moeilijk om haar kunstuitingen een naam te geven. Het uitbeelden van abstracte (bijvoorbeeld wellust) en figuratieve onderwerpen (Amsterdam) ontstaat bij haar altijd vanuit het materiaal dat voorhanden is. Als je zo gedreven bent dan zijn er inspiratiebronnen te over. Jeroen Bosch, de actualiteit (de val van de muur) , textiel met een verleden, alles draagt bij aan nieuwe ideeën die om uitvoering vragen.

Filisme

Er is wel een rode draad. Haar meeste werken hebben iets met stiksels en draden. Zelf noemt ze dat ‘filisme’ ; een door haarzelf ontwikkelde techniek waarmee bijna 3dimensionale effecten worden bereikt. Haar kleurkeuzes maken duidelijk dat ze blij en optimistisch in het leven staat. Vitaliteit en dynamiek is wat zij wil uitstralen bijvoorbeeld in haar ‘verhalende boekrollen’. Haar veelzijdigheid zal veel mensen aanspreken.

Kunst in de Kop vindt plaats tijdens Kopje Cultuur, in de Sint Clemenskerk. Vrijdag 13 september 19.30 tot 22.00 uur en zaterdag 14 september 10.00 tot 18.00 uur en zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur.

www.kunstindekop.net