Je vergapen aan nieuw beeldmateriaal van Queen en Freddie Mercury? Dat kan in Herman Brood Museum in Zwolle dat 600 unieke foto's tentoonstelt

In beeld: Freddie Mercury Foto: Kippa

Het Herman Brood Museum in Zwolle toont van zaterdag 25 juni tot en met 30 september meer dan 60 foto’s van de band Queen, die nog nooit eerder zijn tentoongesteld.

De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van Mark Hayward die honderden zeldzame foto’s van rocksterren en bekende bands telt.

Adembenemende collectie

Directeur en oprichter Ivo de Lange van het Herman Brood Museum is al twintig jaar bevriend met Hayward. Die woont en werkt in Londen, schrijft boeken over muzikanten en bands, verkoopt en exposeert foto’s. In zijn collectie zitten onder meer foto’s van Queen, David Bowie, Eric Clapton, Jimmy Hendrix, Led Zeppelin en The Beatles. ,,Hij beschikt over een adembenemende collectie waar ik uit kan putten. De meeste foto’s zijn nog nooit ergens tentoongesteld of gepubliceerd. Zo ook deze niet”, vertelt De Lange.

Queen is volgens De Lange een dankbaar onderwerp voor een expositie. De Engelse rockgroep die in 1970 werd opgericht door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, in 1971 aangevuld met bassist John Deacon, is een van de succesvolste bands in de geschiedenis.

Queen scoorde tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig en het optreden tijdens Live Aid in 1985 werd verkozen tot het beste liveoptreden aller tijden. De band stopte na het overlijden van Mercury in 1991, maar ging daarna met nieuwe muzikanten verder. In 2014 werd een nieuw compilatiealbum uitgebracht: Queen Forever.

Rock ’n Roll gerelateerde expositie

De Lange: ,,De foto’s van Mark Hayward doen er dan ook terdege toe. Er is door ons beiden een prachtige collectie samengesteld. Waarom in het Herman Brood Museum? Is er niet genoeg Brood? Natuurlijk wel, maar Rock ’n Roll gerelateerde exposities zijn een zeer toegevoegde waarde, niet alleen voor het museum maar zeker voor Nederland.”

Het Herman Brood Museum is te vinden aan de Blijmarkt 21 in Zwolle en is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Nieuws

menu