Koorschool Viva la Musica geeft benefietconcert voor kinderen in Nepal

Meppel/Steenwijk - De koren van van de Koorschool Viva La Musica geven op zondagmiddag 13 september twee benefietconcerten in de Grote of Clemenskerk van Steenwijk, Kerkstraat 16.

Het eerste concert start om 15.00 uur, het tweede concert om 16.30 uur. Beide concerten duren ongeveer een uur. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar kinderen in Nepal.

Stichting Diyo Nepal

Het jaarlijkse concert van Viva la Musica heeft dit keer een bijzonder doel. De kinderen zingen niet alleen vanwege het plezier maar ook om geld op te halen voor de kinderen in Nepal.

Een oud-lid van de koorschool, Ilse Sapotka Benning uit Zuidwolde, woont in Kathmandu en heeft in Nederland 13 jaar geleden een organisatie opgericht, stichting Diyo Nepal, waarmee zij en haar man Shiva gezinnen en vooral kinderen helpt die in slechte leefomstandigheden zitten. Ilse en Shiva zijn de veldwerkers van de stichting en doen hun werk uit liefde voor de mensen in het land op vrijwillige basis.

Behalve dat de stichting voor goed onderwijs zorgt, is er ook aandacht voor het verstrekken van voedsel, medicijnen en pakketten voor thuisonderwijs. Door de lockdown en de gevolgen van de coronamaatregelen komen heel veel gezinnen in grote problemen. Er is sprake van een voedseltekort.

Serieus en vrolijk

De kinderen van koorschool Viva la Musica kunnen er door te zingen aan bijdragen dat leeftijdgenootjes aan de andere kant van de wereld te eten krijgen.

Het beginnerskoor, de jongste groep, zingt Nederlandse kinderliedjes over instrumenten, de kruidenier, de mosselman, een mug, opa bakkebaard, een vogel in een spreeuwennest, een trouwerij, de regen: kortom over de gewone dingen in het leven. Ook op deze jonge leeftijd zijn er veel korte solo’s, waarmee de kinderen niet alleen hun zangtalent maar ook hun moed tonen. Dit koor zingt alleen bij het eerste concert.

Het kinderkoor - jongens en meisjes uit groep 6, 7 en 8- zingt stoere Engelse en Franse liedjes over molenaars en al dan niet dronken zeemannen. Maar ook een gevoelig liefdeslied hoort er bij, waarbij de geliefde wordt vergeleken met een roos. Deze liedjes zijn voornamelijk tweestemmig. Ook hier zijn solo’s te beluisteren. Aan de piano zit Mannes Hofsink.

Het jeugdkoor laat in de meerstemmige liederen horen hoe de kunst van het a-capella zingen grote hoogten kan bereiken. Maar in het lied van Der Wasserman van Schumann gaat het vooral de diepte in, een jongedame wordt meegevoerd naar een kristallen paleis op de bodem van de rivier door een knappe jongeman. Verder is er een bijzonder lied uit Noorwegen, geïnspireerd op de volksmuziek van de Samen. En een sprankelend, spetterend, soms zes-stemmig lied over kwetterende zangvogels.

Aanmelden voor het concert is verplicht en kan via c.remmelts@ziggo.nl.