Lezing over lokale oorlogsverhalen op het snijvlak van goed en fout

Van der Linde tijdens de presentatie van het boek over Gerrit Pit. Foto: Primera Steenwijks Boekhuys

In de bibliotheek Steenwijk is woensdag 9 juni historicus en schrijver Martin van der Linde te gast. Van der Linde is onder meer auteur van het onlangs verschenen boek over de Steenwijker broers Gerrit en Piet Pit.

Op woensdag 9 juni 2021 verzorgt historicus Martin van der Linde vanaf 20.00 uur een lezing in de Bibliotheek Steenwijk. Zijn onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in de Kop van Overijssel leidde naar een aantal verhalen die zich afspelen op het snijvlak van goed en fout. Verhalen over onder andere de broers Gerrit en Piet Pit uit Steenwijk en van dokter Jansen uit Vollenhove. Tijdens deze lezing gaat Martin wat dieper op deze verhalen in en laat hij zien dat het soms lastig is om in termen van goed en fout te blijven denken.

Het heeft Martin altijd gefascineerd hoe mensen in oorlogstijd tot hun daden komen, helemaal waar het gaat over collaboratie met de bezetter. Als gezegd, laat hij zien dat het soms lastig is om in termen van goed en fout te blijven denken. Tijdens de oorlog begaven de meeste Nederlanders zich ergens tussen deze twee uitersten in. Het verhaal van de broers Gerrit en Piet Pit is weergegeven in het boek ‘Ons vonnis werd in feite levenslang – De oorlogsherinneringen van kampoverlevende Gerrit Pit’. Het verhaal van dokter Jansen in het boek ‘De oorlog gaat nooit voorbij – Overijssel 40-45’. Van beide boeken is Martin (mede)auteur.

Aanmelden
Wie aan wil schuiven bij de lezing van Martin van der Linde kan zich aanmelden via de agenda op www.bibliotheekkopvanoverijssel.nl . Voor leden van de Bibliotheek bedragen de kosten 7,50 euro, niet-leden betalen 9,00 euro. Let op: er geldt een maximum van dertig personen en natuurlijk worden alle coronamaatregelen in acht genomen.

Nieuws

menu