Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer

Aard Keizer, Guus Huis in ‘t Veld, Folkert Jellesma, Peter Hoekstra en Theo van de Bles. Foto: De Meenthe

Een gloednieuw concept uit de regio is: ‘de Maten van de Keizer’. Te zien in Rabo Theater De Meenthe op woensdag 22 en donderdag 23 december.

Op het veelkleurige palet van de Nederlandstalige muziekmarkt is een nieuwe tint toegevoegd met ‘de Maten van de Keizer’. Hun programma bestaat uit luisterliedjes aangevuld met fragmenten uit de Nederlandse poëzie.

Deze voorstelling zorgt voor een verrassend geheel van persoonlijke en indringende teksten, die een extra dimensie krijgen door strofen uit verzen van oude en nieuwe dichters. Het is zeker niet alleen kommer en kwel; in het programma zitten meer dan voldoende momenten om hartelijk te lachen – en daar doen de Maten van de Keizer dan ook graag aan mee, zeker als het om zichzelf gaat.

De Maten van de Keizer, wie zijn dat? Aart Keizer [Steenwijk] zingt en speelt mondharmonica, heeft het merendeel van de teksten geschreven en is de naamgever van de vriendenclub, die alweer een aantal jaren optreedt in kleine clubs en festivals in de Kop van Overijssel. Guus Huis in ‘t Veld [Paasloo] zingt en speelt gitaar. Hij treedt ook al jaren op met diverse bands en is de mannelijke helft van het duo Veld & Ko. Bassist en zanger Folkert Jellesma [Tuk] heeft met Aart Keizer jaren deel uitgemaakt van cabaretgroep Fragment, met onder anderen Gerard Buisman. Peter Hoekstra [Noordwolde] is naast toetsenist, gitarist en bespeelt de autoharp. Theo van de Bles [Noordwolde Zuid] is zanger en verzorgt de poëziefragmenten.

Het repertoire van de Maten van de Keizer laat zich het gemakkelijkst omschrijven als goed in het gehoor liggende luisterliedjes. Het gaat om de tekst, de inhoud en de onderwerpen kunnen heel divers zijn: verloren vriendschap, twijfel, de liefde, het vertrouwen in de medemens, het verlangen, wensen en dromen. Ook de actualiteit wordt niet vermeden, zo zijn er liedjes over democratie, de nooit ophoudende strijd in landen als Oekraïne en een actueel onderwerp als nepnieuws. En volop ruimte voor de nodige relativering. De liedjes worden door de Maten van de Keizer zelf geschreven en van muziek voorzien. Het is een mix van oud en nieuw materiaal.

De voorstelling Maten van de Keizer is te zien op woensdag 22 en donderdag 23 december in Rabo Theater De Meenthe. Meer informatie en kaarten kijk op www.demeenthe.nl.