Meer dan 50 monumenten zijn zaterdag open

Landhuis De Oldenhof in Vollenhove.

Landhuis De Oldenhof in Vollenhove. Foto: Stichting Weerribben-Wieden

Meer dan 50 Steenwijkerlandse monumenten openen tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag op zaterdag 10 september hun deuren voor publiek. Ook zijn er in en rondom een aantal monumenten leuke activiteiten.

Dit loopt uiteen van een grote voorstelling rond Johan van den Kornput in de Grote Kerk in Steenwijk tot een wandeling met gids door Steenwijk of Vollenhove. Verder zijn er in een aantal kerken concerten, zijn meerdere torens te beklimmen en kan een bezoek worden gebracht aan buitenplaatsen. Meer informatie over de monumenten die meedoen en de activiteiten is te vinden op de gemeentelijke website of www.openmonumentendag.nl .

Wandeling langs gevelstenen in Vollenhove

Speciaal op deze Open Monumentendag zijn de wandelingen met gids Vincent Erdin langs bijzondere gevelstenen in Vollenhove. De gevelstenen zijn goed bewaard gebleven uit vroeger tijden, toen panden deze gevelstenen als reclame-uiting hadden. Steenwijkerland heeft – ook in Vollenhove – enkele zeer unieke gevelstenen. Vincent Erdin, verbonden aan het gemeentearchief Steenwijkerland, heeft de gevelstenen in Steenwijkerland gefotografeerd en deze in een boek gebundeld. Tijdens de wandeling (’s ochtends van 10.00 – 10.45 en ’s middags van 13.30 – 15.00 uur) vertelt hij erover.

Deelname is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel aanmelden. Dat kan door een e-mail te sturen naar openmonumentendag@steenwijkerland.nl (onder vermelding van naam, mailadres, telefoonnummer en het tijdstip van de wandeling). Watergemaal A.F. Stroïnk is speciaal voor deze wandeling geopend. De wandeling van 10.00 uur eindigt bij het gemaal. De wandeling van 13.30 uur begint bij het gemaal. Deelnemers moeten met eigen vervoer van en naar het gemaal in Vollenhove.

Monumentenkaart met fietsknooppunten

Ook dit jaar is er een kaart van de gemeente Steenwijkerland beschikbaar met daarop alle deelnemende monumenten. Op deze kaart staan ook alle fietsknooppunten zodat iedereen zijn of haar eigen route kan samenstellen. De kaart is verkrijgbaar bij de toeristische informatiepunten (zie www.visitweerribbenwieden.com/tourist-info’s ).