Mooi online Nieuwjaarsconcert

Steenwijk Opnames nieuwjaarsconcert in De Meenthe. Ook dit jaar, dankzij corona, zonder publiek
©Wilbert Bijzitter

Steenwijk Opnames nieuwjaarsconcert in De Meenthe. Ook dit jaar, dankzij corona, zonder publiek ©Wilbert Bijzitter Foto: Wilbert Bijzitter

Het nieuwe jaar 2022 werd zondag 2 januari sfeervol ingeluid vanuit Rabo Theater De Meenthe met een Nieuwjaarsconcert. Ditmaal niet in een vol theater, maar tussen 14.00 en 15.00 uur via stream te volgen vanuit een verder lege theaterzaal van De Meenthe. Voor diegenen die het gemist hebben: het concert is nog via YouTube terug te zien via https://www.youtube.com/watch?v=MW3rpWSuwcQ

Pianist Harold Kooij zorgde samen met drie talentvolle, jonge musici Victor Beck, Megan van Uffelen en Bente van der Steeg en Theatergroep Piepschuim voor de muzikale invulling van het online Nieuwjaarsconcert, met bijdragen van burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman, theaterprogrammeur Monique de Boer van De Meenthe en Alko Tolner uit Blokzijl praatte het programma vlot aan elkaar.

Na het welkomstwoord door Meenthedirecteur Han Evers zorgde Harold Kooij met een prachtige versie van het nummer ‘Music’ van John Miles voor een vlammende opening. Na de nieuwjaarswens van Cultuurwethouder Trijn Jongman, die iedereen een mooi cultureel jaar toewenste, was er een eerste optreden van Robbert Burger en Rob Koekoek, ofwel het cabaretduo Piepschuim, met een humoristische bijdrage over wat Nederlanders in coronatijden belangrijk vinden, zoals toiletpapier. Daarna was het podium voor de 15-jarige Victor Beck uit Havelte, die al vanaf zijn zesde jaar accordeon speelt en muziekles volgt bij Scala. Victor was ook te zien tijdens het Rabo Regioconcert. Naast accordeon speelt Victor piano, waarbij hij de muziek zelf schrijft. Ditmaal bracht Victor samen met Harold Kooij onder meer een prachtige tango ten gehore.

Geen Jeugdsymfonieorkest Vuurvogel zoals gepland, maar wel twee jeugdleden van het orkest: Megan van Uffelen uit Zwolle en Bente van der Steen uit Genemuiden. De 16-jarige Megan studeert aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle en speelt al vanaf haar zevende jaar op de harp: sinds ze Iris Kroes zag bij The Voice. Intussen heeft ze verschillende prijzen in de wacht gesleept op (inter)nationale concoursen en is ze één van de vijf geselecteerde harpisten die uitgenodigd is voor een International Celebrity Masterclass van het Wereld Harp Congres dat zal plaatsvinden in juli 2022 in Cardiff (Wales). Tijdens het Nieuwjaarsconcert liet Megan horen hoeveel talent te heeft. De 13-jarige violiste Bente van der Steeg schopte het vorig jaar ver tijdens haar deelname aan The Voice Kids, met haar vertolking op viool én vocaal van het prachtige ‘My heart will go on’ van Céline Dion (Titanic). Ook tijdens het Nieuwjaarsconcert bracht zij dit ten gehore, daarbij begeleid door Harold Kooij én haar opa Hans op gitaar.

Tussen de muzikale bijdragen door was er wederom een optreden van theaterduo Piepschuim, bestaande uit Robbert Burger en Rob Koekoek. Theaterprogrammeur Monique de Boer presenteerde de nieuwe theatergids van De Meenthe, met daarin de komende voorstellingen in 2022. Het slotwoord kwam van burgemeester Rob Bats, de enige persoon die in de zaal zat. Opbeurende woorden van de burgemeester, waarbij hij de Steenwijkerlanders opriep om vooruit te kijken: „met een leven zonder de rem erop, laat dat onze stip op de horizon zijn.”

Na afloop van het Nieuwjaarsconcert kon iedereen die zich had opgegeven (zo’n 1200 belangstellenden) meespelen met de online Nieuwjaarsbingo, gepresenteerd door Jannes Mulder.