Moya de Feyter neemt tijdens feestelijke bijeenkomst de Mr. J. C. Bloem-Poëzieprijs in ontvangst

Voorzitter Theo van de Bles, de dichters Johannes van der Sluis, Willem Thies en Moya de Feyter, juryvoorzitter Noraly Beyer, wethouder Trijn Jongman en Saarein te Brake. Foto: René Wiegmink

Trijn Jongman, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Steenwijkerland, reikte zondagmiddag 30 mei de tiende J.C. Bloem-Poëzieprijs uit aan dichteres Moya de Feyter. Aan de prijs is een geldbedrag van € 2500,-- verbonden. De gemeente Steenwijkerland houdt met deze prijs het gedachtegoed van de dichter Bloem levend. Jacques Bloem woonde op het laatst van zijn leven in Kalenberg en ligt begraven in het prachtige Paasloo.


De prijs wordt uitgereikt voor de tweede bundel van een dichter. Uit de genomineerden Marieke Lucas Rijneveld, Johannes van der Sluis en Moya de Feyter koos de jury unaniem voor de bundel ‘Massastrandingen’ van de Belgische dichteres Moya de Feyter.

De bijeenkomst was, wegens corona, voor een klein gezelschap van genodigden, en werd live gestreamd. Noraly Beyer, de voorzitter van de jury ging in een ronde tafel-setting in gesprek met jurylid Willem Thies en de genomineerde dichters Johannes van der Sluis en Moya de Feyter. De eveneens genomineerde Marieke Lucas Rijneveld was verhinderd. In een ongedwongen sfeer kregen de dichters de gelegenheid het ontstaan van hun werk toe te lichten en ook een gedeelte voor te dragen. Op verzoek van de stichting hebben beide dichters ook hun speciaal op Jacques Bloem geïnspireerde gedicht voorgedragen. Ook bij eerdere prijsuitreikingen zijn speciaal op Bloem geïnspireerde gedichten geschreven. Deze worden volgend jaar gebundeld uitgegeven.

De afsluiting van de muzikale omlijsting door Saarein te Brake was voor de winnares een verrassing: speciaal voor deze gelegenheid had Saarein het gedicht ‘Er drupt iets’ op muziek gezet. Van de stream van deze uitreiking wordt een video gemaakt, die binnenkort te zien is op de website van de Bloemstichting, www.jcbloemstichting.nl en ook is deze te zien in het komende online Bloembericht.

Wist u dat J. C. Bloem 55 jaar geleden, in 1966 overleed? Wist u dat er elke maand een Bloembericht verschijnt, vol met gedichten en wetenswaardigheden rond Jacques Bloem. Wist u dat de eerste bundel van Jacques Bloem in 1921, honderd jaar geleden verscheen? De titel: ‘Verlangen’.