Huub Stapel - Het Huwelijk.

Recensie: Liever huwelijkse onvolkomenheid dan perfectie

Huub Stapel - Het Huwelijk. Bram Willems

Meppel - Huub Stapel ontlokte het meeste applaus tijdens zijn conference Het Huwelijk over de politieke rol van vrouwen. Zij moeten het kabinet bestieren en de Tweede Kamer bevolken.

Voorstelling: Het Huwelijk, spel Huub Stapel. Locatie: Schouwburg Ogterop. Publiek: 475. Waardering: * * * *

Vrouwen vanaf 60 jaar. Ook andere landen moeten worden bestuurd door vrouwen. Dan zijn er geen oorlogen meer en ziet de wereld er een stuk leefbaarder uit. Stapel had een lange aanloop nodig om tot deze verrassende conclusie te komen.

Excuus

Hij had bovendien, aangemoedigd door zijn nieuwe levenspartner, nog een andere missie in het theater te vervullen. Hij bood als man excuses aan voor het misbruik van vrouwen door mannen met macht. Uiteraard kon #metoo niet ontbreken in een twee uur durende analyse van relaties tussen mannen en vrouwen.

Het Huwelijk is een vervolg op zijn succesvolle theaterprogramma Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus. Hij manoeuvreerde tegen de achtergrond van een decordoek met romantisch rode rozen weer elastisch langs de facetten die het samenzijn van mensen bepalen. Seks ontbreekt uiteraard niet. Het groene blaadje is uit, deelde hij mee, oudere vrouwen, de herfststukjes, hebben aan populariteit gewonnen.

De interactie met de zaal was, zoals in de meeste andere theaters, voorzichtig en aftastend. Huub Stapel daagde uit, informeerde, provoceerde zo af en toe, maar concrete antwoorden op zijn vragen kreeg hij nauwelijks. Meppel, zoals hij de zaal gemakshalve betitelde, liet zich niet uit zijn tent lokken. Hij kwam vrij weinig te weten over de mening van de zaal. Ja, dat er een aantal paren aanwezig was dat vijftig jaar getrouwd is. Een aantal aanwezigen stak braaf de hand op na de vraag of hun huwelijk geslaagd kon worden genoemd. Intiemere vragen en schalkse uitdagende onderwerpen werden weggelachen

Cijfers

Stapel strooide veel cijfers over zijn publiek uit. Centraal stond het statistische gegeven dat één op de drie huwelijken op de klippen loopt. Stapel belichtte dit getal van de andere, positievere kant: 64% van de huwelijken blijft intact. Vele stormen, ongemakken, lichte ergernissen en tekortkomingen worden voor lief genomen. Huub Stapel schetste scherp, maar vooral met veel humor het menselijk tekort in al zijn dagelijkse, onschuldige schakeringen. Vooral mannen nam hij heerlijk op de korrel. Hij meed zelfspot zeker niet. Dan, op een dag, nadat je elkaar zoveel jaren iedere dag hebt gezien, zie je elkaar voor het laatst, aldus ervaringsdeskundige Stapel.

Hij lardeerde zijn lenige betoog met citaten en gedichten van onder anderen Willem Elsschot en Simon Carmiggelt. Bijvoorbeeld dat een huwelijk een verbintenis is tussen twee lichtgestoorde mensen die gewend zijn geraakt aan elkaars milde vorm van krankzinnigheid. Hij stapelde hilarische voorbeelden op en verzachtte de weerbarstige realiteit met pakkende relativeringen. Waar kies je voor: voor jezelf opkomen of je wegcijferen, liefde of lafheid? Uiteindelijk concludeerde hij dat in een relatie onvolkomenheid beter gedijt dan perfectie.