Roué Verveer laat zien wat cabaret echt is

Roué Verveer. Raul Neijhorst
Locatie: Schouwburg Ogterop, Meppel
Aantal bezoekers: 234
Waardering: *****
Verveer verlangt terug naar een jaar of tien. Toen hij nog gewoon een grap kon vertellen. Nu zijn het moeilijke tijden voor een cabaretier. Iedereen is opgefokt. En alles moet waar zijn. Hij is tegenwoordig te veel tijd kwijt aan het uitleggen van zijn grappen. Heeft hij een voorstelling gedaan, krijgt hij een tweet binnen. Een bezoeker had zijn grap gegoogeld. Wat bleek: het was niet de waarheid. Dan moet Verveer terugmailen en uitleggen dat het een grap was.
Hij brengt het publiek even mee naar zijn optreden in Ziggodome. Na die voorstelling leest hij een tweet. Er was iemand boos om een onsmakelijke grap. Het wordt geretweet. Veel. Verveer vertelt die grap woord voor woord aan de bezoekers in Ogterop. Niets onsmakelijks. Er wordt hard gelachen om zijn grap. ‘Er wordt niet meer geluisterd. Mensen zijn te opgefokt tegenwoordig’, is de strekking.
In Meppel gaat Verveer terug naar die tijd waar hij nog gewoon grappen kon maken. Zonder iemand op zijn tenen te trappen. Zonder opgefokt te zijn. Gewoon binnen de vier muren van de grote zaal in Ogterop. ‘Gewoon anderhalf uur met zijn allen hahahaha en dan naar huis.’ Om die aanwezigen met een kutbaan - ‘die zijn er gegarandeerd’ - even anderhalf uur te laten lachen.
Improvisatie
Humor. Dat kan je aan de 45-jarige cabaretier wel overlaten. En dat hij een uitmuntende stand-up comedian is, laat hij blijken als iemand de zaal verlaat. Midden in een verhaal. ‘Komt ie terug’, vraagt Verveer aan zijn vrouw. ‘Doet hij dat vaker? Zonder iets te zeggen vertrekken?’ Hij bedenkt meteen een hilarisch en vreemd moment om plots weg te gaan. Hij stelt meteen wat meer vragen. Zo blijkt dat ze vier en een half jaar zijn getrouwd. ‘Hoe lang accepteer je dit nog? Deze vernedering.’ Want van enige vernedering is wel sprake in de vragen van Verveer. Aan het eind van de voorstelling krijgt ze wel de bloemen.
Hij wacht even met zijn voorstelling. En even wordt nog even. ‘Wij weten nu allemaal wel dat dit niet meer alleen plassen is...’ Het duurt zo lang dat de comedian voor een dilemma staat. Doorspelen of nog even wachten. Hij gaat toch maar door. Maar het lukt hem niet. ‘Ik ben nu te afgeleid.’ Dus vertelt hij in de tussentijd een geheel ander verhaal, over Pauw en Bill Cosby.
Rekenen
In zijn achtste voorstelling Heppie de Peppie praat hij veel over zijn gezin en zichzelf. Hij begint de show door te stellen dat humor beter blijft hangen. Dat hij heeft wel ervaren tijdens zijn school. Tijdens de economielessen. Die docent herinnert hij zich nog het beste. Waarom? Omdat hij humor gebruikte.
Verveer kan namelijk niet rekenen. Hij kan tot duizend tellen, maar rekenen. Dat kan je beter aan zijn vrouw overlaten. Dus moest de docent vaak genoeg de uitleg speciaal voor Verveer herhalen, met uitleg op zijn eigen niveau. ‘Je zus is een hoer’, geeft Verveer als voorbeeld voor zo’n uitleg. De zaal barst dan al in lachen uit. ‘Ze heeft vijf klanten die vijftig euro betalen. Maar ze moet ook huur betalen. Dat zijn kosten.’ Direct snapte Verveer hoe de economie werkte.
Maar de voorstelling gaat vooral over zijn eigen relativeringsvermogen. Zijn positieve insteek, in alles. Het zou zo een lezing over relativeren kunnen zijn. Niet druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Zijn er wel problemen waar je wat aan kan doen, dan zo snel mogelijk een oplossing bedenken. Verveer ziet het als de reden dat iedereen zo opgefokt is. Iedereen maakt zich overal druk over. Mensen maken zich druk om een nieuwsberichtje uit een onbekende plaats in China waar een hond is overreden omdat er geen hek langs de weg staat. Roué Verveer swipet het nieuws gewoon weg.
Zingen
De klachten die Verveer krijgt over zijn grappen via social media, maakt dat hij jaloers is op een ander vakgebied: zangers. Niemand luistert naar die teksten en iedereen zingt mee. Niemand die boos is op Bløf omdat die vanwege een handicap niet kan dansen aan zee. Niemand die zich druk maakt om een tekst van rapper Boef, ‘Ik heb slaaptekort want ik slaap te kort.’ Verveer weet feilloos het publiek te pakken met deze voorbeelden. Zijn imitatie van Marco Borsato en de vergelijking van de zanger met McDonalds zorgt voor nog hardere lachgeluiden vanuit de zaal.
Stel dat God komt en hij pakt alle humor uit Verveer en geeft hem er de zangkwaliteiten voor terug, zou Verveer daar geen enkele moeite mee hebben. Het publiek wel. Laat hem lekker blijven doen waar hij sterk in is. Grappen maken. Zijn doel van donderdagavond om mensen te laten lachen is meer dan bereikt.
Maar hij heeft nog een tweede doel. Hij roept op de dag te beginnen met een positieve tweet, Facebook of Instagram-post. Van daaruit kan het opgefokte Nederland weer veranderen in een gezellig en positief Nederland. Aart van Voorthuizen heeft naar die oproep geluisterd. Hij twittert vrijdagochtend ‘Ik wens iedereen een goede samenwerking vandaag.’