Saint-Saëns festival in Grote Kerk Steenwijk: 'Deze componist spreekt nog steeds tot de verbeelding met zijn orgelsymfonie'

Het zijn twee mannen met een mooie muzikale missie: Ronald Slager is dirigent en Jan Holtrop algemeen bestuurslid van de nieuw opgerichte stichting ‘De Nije Symfony’. Zij bedachten een nieuwe uitdaging tijdens de corona-uitbraak. Ze zochten en vonden zo’n zeventig ‘individuele’ muzikanten die op projectbasis samen gaan spelen; het projectorkest de Filharmony Fryslân zag het levenslicht.

Een foto van 'den beroemden Franschen Componist Camille Saint-Saëns uit Parijs'. Hij was op tournee in Nederland en deed ook Leeuwarden aan.

Een foto van 'den beroemden Franschen Componist Camille Saint-Saëns uit Parijs'. Hij was op tournee in Nederland en deed ook Leeuwarden aan. Foto: Eigen illustratie

Het eerste project van de in december 2020 opgerichte Stichting De Nije Symfony is het Saint-Saëns Festival waarin de Derde Symfonie van de Franse componist Camille Saint-Saëns centraal staat. Op vrijdag 26 november is de eerste uitvoering in de Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk; een dag later in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Op zaterdagmiddag 27 november zijn er tevens een kamermuziekconcert en een orgelconcert. Ook in deze beide concerten staat de muziek van Saint- Saëns centraal. In Steenwijk zal de grote Franse componist zelf aanwezig zijn in de persoon van Jaap de Vries en de avond presenteren; in Leeuwarden was hij in 1897 al eerder geweest. Beide concerten beginnen om 20.00 uur.