Taman Indonesia opent tentoonstelling Wayang Stories: ‘Het is indrukwekkend om te zien’

Wayang Stories is onderdeel van een drieluik, waarin verschillende familieschatten centraal staan: een reis langs Indische Pusaka’s. Taman Indonesia

Kallenkote - In dierenpark Taman Indonesia is afgelopen zondag de tentoonstelling ‘Wayang Stories’ geopend. Het dierenpark heeft haar complete ontvangsthal annex winkel omgetoverd tot museumzaal met een indrukwekkende expositie. En niet alleen binnen, ook in de tuin loop je langs de wayang golek poppen van het Mahabharata verhaal.

Marlisa Wareman, eigenaresse van het park, en museumcurator Suzanne Wallinga zijn tevreden over de opening van de tentoonstelling. „We hopen deze winter tussen de 5000 en 7000 bezoekers naar de tentoonstelling te trekken, en we willen een belangrijke trekpleister zijn in het gebied. Mensen snakken naar een bijzonder uitje. En uiteraard doen we dat helemaal coronaproof.” Met een zachte landing trok de tentoonstelling op de eerste dag 60 enthousiaste bezoekers. „Het is indrukwekkend om te zien, dit had ik niet verwacht in een dierentuin”, vertelt een bezoeker. „De afwisseling met de dieren is erg leuk, ook voor de kinderen.”

Kleurrijke artistieke poppen

In de glanzende vitrines bij het dierenpark staan Wayang Kulit poppen uit Bali van de collectie van wayang wetenschapper Heidi Henzler, en zowel Noord als Zuid Bali worden gerepresenteerd in kleurrijke artistieke poppen. Wayangmaker en kunstenaar (Dhalang) Ki Ledjar Subroto speelt een belangrijk onderdeel in de expositie. Hij heeft de wayang in de jaren 70 weer populair gemaakt onder de jeugd met het tot leven brengen van Kantjil en zijn dierenvrienden in het wayangspel. Ook zeer unieke stukken over de Indonesische held uit 1825 Diponegoro zijn te zien in de collectie.

Ondeugende dalang

Zijn rivaal Ki Enthus Susmono (ondeugende dalang) heeft in de expositie een beeldende rol. Hij gebruikte veelvuldig schuttingwoorden en maakte schunnige grappen. Naast traditionele wayangpoppen maakte en gebruikte Susmono ook personages uit de populaire cultuur. Een aantal van zijn poppen werd in 2009 aangekocht door het Tropenmuseum. Hieronder bevindt zich een pop naar zijn evenbeeld, maar ook Harry Potter, de Teletubbies, George W. Bush en Saddam Houssein, een hedendaagse versie van het Javaanse leger met een tank, ruimtewezens en lange-afstandsraketten zijn te zien.

Drieluik

Wayang Stories is onderdeel van een drieluik, waarin verschillende familieschatten centraal staan: Een reis langs Indische Pusaka’s. Na Wayang volgt in 2022 een programma over de Kris en in 2023 één rondom Batik. „Wayang Stories komt voort uit een wens die leeft onder ons publiek, namelijk om meer te weten te komen over de wayangpoppen die veelal door generaties aan elkaar worden doorgegeven. Een deel van deze poppen is inmiddels in het bezit van Taman Indonesia. In de tentoonstelling zijn verschillende verzamelingen vertegenwoordigd: van privé-verzamelingen tot objecten uit de collectie van het Tropenmuseum en het voormalige Nusantara”, vertelt Wareman.