Theaterorgel in volle glorie te horen

Harold Kooij Chantal Nijhof Fotografie

Steenwijk - Het van de ondergang uit het Circustheater in Scheveningen geredde theaterorgel van De Meenthe is zaterdag in volle glorie te beluisteren. Tijdens een lunchconcert van 12.00 tot 14.00 uur bespeelt de pas 28-jarige Urker organist Hendrik van Veen het grootste theaterorgel van Nederland. Hij wordt daarin bijgestaan door de Steenwijker pianist Harold Kooij en de Basement Bigband onder leiding van Maarten Gal.

Het uit de dertiger jaren afkomstige Blaisse-Strunk theaterorgel werd in vroeger tijden bespeeld in het Asta theater Den Haag, als grootste theaterorgel van Nederland. Dit zeer bijzondere instrument staat nu alweer jaren opgesteld in De Meenthe en zal zaterdag solo maar ook in samenspel met Kooij aan de vleugel en de Bigband te horen zijn. Muziek uit de film the Sting, ‘The Entertainer’ op orgel, Rondo alla Turka van Mozart vierhandig aan de vleugel, improvisaties, swing; tango’s, ragtime, walsen en Marsen. Het komt allemaal voorbij in het anderhalf uur durende concert. Halverwege kan de bezoeker op adem komen door een lunch te nuttigen in het horecagedeelte van de Meenthe.

De uit twintig leden bestaande Basement Bigband zal heerlijke goed in het gehoor liggende nummers ten gehore brengen.

De NOF (Nederlands Orgel Federatie) en hun vrijwilligers maken het mede mogelijk om dit indrukwekkende instrument weer tot leven te wekken.

Kaarten kosten vijftien euro.

Reserveren kan via www.demeenthe.nl/theater/voorstellingen/theaterorgelconcert/