De cast die op de zaterdagen 29 februari en 7 maart voor het voetlicht mag treden.

Tonelisten spelen hilarische klucht: ‘Deze vrouw is uw man’ kietelt lachspieren

De cast die op de zaterdagen 29 februari en 7 maart voor het voetlicht mag treden. Sieb van der Laan

Onna De voorpret is onbetaalbaar. Want er wordt veel gelachen. „Sinds oktober zijn we al aan het oefenen op de woensdagavond”, zeggen Jannie Koopmans, Michel Holleboom en Egbert Vink. Voor toneelvereniging Zuidveen/Onna breken er belangrijke weken aan.

Tegen de tijd dat buurthuis Eltekon in Zuidveen wordt verruild voor het decor van het dorpshuis in Onna wordt het pas echt serieus. „Want de voorstellingen komen eraan. Die zijn op schrikkelzaterdag 29 februari en zaterdag 7 maart.” Naast de drie genoemde spelers, treden er nog vijf andere tonelisten voor het voetlicht. „Jan Koopmans, de zwager van Jannie, Renate Dobma, Herma Julianus, Marry Hofman en Altina Otten.” Een echte hoofrolspeler is er dit jaar niet. „Al heeft de één wel een wat stevigere rol dan de ander. Deze keer heeft Altina Otten best een pittige rol”, zo wordt er opgemerkt. Vroeger hadden zowel Zuidveen als Onna een toneelvereniging. „Die waren niet altijd goed bevriend, maar door de terugloop van het aantal toneelspelers en speelsters, waren we op een gegeven moment aan elkaar veroordeeld.” En dat gaat in de praktijk best goed. „Al zijn er niet veel spelers meer uit beide kernen. Marry Hofman komt uit Zuidveen, en Altina Otten is een bekendheid in Onna. Steenwijk is min of meer hofleverancier, want daar komt de rest vandaan.”

Cijfers

Een aantal cijfers passeert de revue. „Jan en Jannie Koopmans zitten het langst bij de toneelgroep. Jan is 65, en is er al 29 jaar bij betrokken. Jannie 28 jaar. Renate is de jongste. Zij is achter in de veertig, de anderen zijn ouder. Er is in de loop der jaren best wel verloop geweest. Jan Bertus Piest was vroeger één van de motoren. In Zuidveen wordt dit jaar al vijfendertig jaar toneel gespeeld. Alles bij elkaar hebben er in al die jaren zo’n vijftig mensen aan het toneel meegedaan.” Zo het nu lijkt gaan de huidige acht spelers volgend seizoen wel door, maar er is dringend behoefte aan versterking. „Dan denken we vooral aan verjonging, al zijn oudere spelers ook welkom. Ook is er behoefte aan een nieuwe regisseur, want René Verbeet houdt het straks na acht jaar voor gezien.” Belangstellenden mogen contact opnemen met Jannie Koopmans: (06) 30425614. „Wie mee wil doen moet vanaf september elke woensdagavond beschikbaar zijn.”

Tipje van de sluier

De toneelspelers willen desgevraagd wel een tipje van de sluier oplichten wat betreft het stuk ‘ Deze vrouw is uw man ’. „Want Annie is verliefd geworden op Pierre. Hij is bij haar ingetrokken, maar daar wil haar dochter niets van weten. Ze vindt Pierre een kwal en geen partij voor haar moeder. En er ontstaat nog meer gedonder. Want de controleur van de sociale dienst komt langs. Toch krijgt het tafereel een happy en verrassend einde, een ontknoping die je niet snel zult verwachten.” Ook deze keer is Aukje Bouwknegt weer de grimeur. Ze zit zelf ook bij de toneelvereniging van Nijeveen. Oud speelster Marianne Lommerts zorgt voor een heerlijke maaltijd voor spelers en speelsters. „Daarna gaat iedereen naar de schmink.” De toneelgroep heeft zo’n veertig regionale sponsors.

Samenwerking

Er is een leuke samenwerking met Anne van der Laan, van de gelijknamige boedelruiming. „We mogen van alles van hem gebruiken, kastjes, stoelen, en andere attributen. Hij drukt er dan een sticker op met het opschrift ‘toneelvereniging’. Als jullie de boel na de voorstellingen kunnen verpatsen graag, is de boodschap die we van hem mee krijgen.” Er is ook deze keer een grote verloting en live muziek van een band uit de regio. De voorstellingen trekken jaarlijks twee keer een volle bak. Voor donateurs van dorpshuis Onna en leden van buurtvereniging Zuidveen is de toegang gratis. „Kaartverkoop is aan de zaal. En vol is echt vol. Er kunnen ongeveer honderd bezoekers per voorstelling in het zaaltje.”

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur.