Tour de France via taal en cultuur van Frankrijk bij de Alliance Française in Meppel

De avonden worden gehouden in Schouwburg Ogterop. Foto: Willem Braam

De Alliance Française in Meppel heeft de activiteiten opgestart. De culturele avonden starten half oktober, de taalcursussen zijn begonnen en ook de leesclub bespreekt nieuwe literatuur.

„Zie het als een Tour de France via de taal en cultuur van Frankrijk”, vertelt vice-voorzitter van de Alliance Française Nineke Stallmann. “We hebben prachtige soirees voor onze leden in petto. Uiteraard zijn ook niet-leden welkom bij de culturele avonden.”

Leo Ewals bijt het spits af in Schouwburg Ogterop op woensdag 13 oktober. Ewals is geen onbekende bij de Alliance Française. De kunsthistoricus komt vertellen over burchten en vestingen, die langzamerhand uitgroeiden tot sprookjesachtige paleizen á la Versailles.

Woensdag 10 november staan Janpieter Boudens en Eric Raaiman op het programma. „Via het Franse chanson zal dit duo de Franse geschiedenis met ons doornemen”, legt Stallmann uit. „Deels Frans gezongen, deels Nederlandstalig gesproken. Interessant voor iedereen.”

Film: luisteren en lezen

„Denis Mandon oogst altijd volle zalen. Hij zoekt een film uit in het circuit van films voor doven of slechthorenden. Deze in het Frans gesproken films zijn ook in het Frans ondertiteld met een aankondiging van elk geluid dat te horen valt. Dit werkt heel goed bij de Nederlandse toeschouwers. Je hoort én leest de tekst, dat alles in combinatie met een inleiding van Denis Mandon zelf.” Mandon komt naar Meppel op woensdag 8 december. Voorafgaand aan deze avond wordt de algemene ledenvergadering gehouden om 19.00 uur in Ogterop

Woensdag 12 januari staat Roger Dewandeler op het podium. Hij is predikant bij de Waalse kerk in Dordrecht/Breda en schrijver van het boek Spiritualiteit en twijfel . Dit licht-filosofische boek zal Dewandeler in dit nieuwe jaar bespreken.

Paul Gellings wijdt op woensdag 16 februari het eerste deel van de avond aan de schrijver David Foenkinos, en dan speciaal aan diens roman Le Mystère Henri Pick . Verder spreekt hij over zijn vertaling van Patrick Modiano: Vestiaire de l’enfance en over een recent uitgekomen roman van zijn eigen hand.

Humoristische avond

Sylvain leLarge sluit de reeks culturele avonden af op woensdag 9 maart. „Hij is al jaren een gedreven ambassadeur van de Franse taal en cultuur. Hij heeft een eigen taalprogramma ontwikkeld, waarbij heel naturel de taal geoefend wordt.” Voor de Alliance Française Meppel verzorgt hij een humoristische avond voor iedereen die in Frankrijk geïnteresseerd is.

„We zijn erg blij dat we weer kunnen starten”, zegt Nineke Stallmann. „Iedereen is er ook wel aan toe, we hebben al vaak de vraag gehad wanneer onze culturele avonden weer zouden beginnen. Alle soirees starten om 20.00 uur. Hou er rekening mee dat er bij toegang tot Ogterop om een QR-code wordt gevraagd. Ook de lessen Frans zijn inmiddels weer opgestart, dat loopt erg goed. Voor het Frans café, waar gevorderde sprekers een avondje in het Frans kunnen converseren, zijn nog geen data geprikt, dat wordt in samenspraak met de deelnemers gedaan. We hebben een leesclub waar mensen zich bij aan kunnen sluiten.”

Nieuws

menu