Twee afscheidsconcerten in Zael

De Andersons, bestaande uit Anna Ågren en Roel Dullaart.

De Andersons, bestaande uit Anna Ågren en Roel Dullaart. Foto: aangeleverde foto.

Zoals eerder in deze krant gemeld gaat Adriaan Meij stoppen met de concerten in Zael. „Maar ik heb goed nieuws: er komen nog twee mooie afscheidsconcerten en daarnaast ben ik met de Stichting Klassiek Drenthe in gesprek hoe we de opgedane kennis en ervaring verder kunnen tillen in een volgend Erato festival,” vertelt Adriaan Meij.

Het eerste afscheidsconcert is op zaterdagavond 26 februari. Met als titel Een mooiere wereld komt er een vurig en humoristisch theaterconcert in de geest van Astrid Lindgren, die beroemde, vrijgevochten boerendochter, schrijfster, schepper van Pippi Langkous. Het Zweeds-Nederlandse duo De Andersons, Anna Ågren en Roel Dullaart, laat zich voluit inspireren door Astrid en gaan gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. „Het optimistische duo was al eerder in Zael,” vertelt Meij. „Daar was toen ook onze Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma bij. Hun inspirerende en blij makende levenslust past zo goed bij wat ik met Zael wilde, dat zij heel goed bij dit afscheid passen.” Op www.zael.nl zijn de kaartjes online te koop.

Op 12 maart komt het zeer ervaren en gepassioneerd duo La Serena naar Zael. Lucette van den Berg en Annedee Jaeger zingen en spelen eigentijdse arrangementen, een warme mengeling van klassieke, flamenco, Joodse en Arabische muziek. De innemende Lucette was eerder in Zael met Jiddische liederen en Israëlische volksmuziek. De bevlogen gitarist Annedee Jaeger was er ook al eerder, als lid van het Eisler Trio. „Ik ben heel trots elf jaar Zael met beide kunstenaars en deze bijzondere muziek te mogen afsluiten. Ook deze voorstelling vindt u op de site onder programma en kaartjes.”

Duizenden bezoekers in elf jaar

„Het minitheater Zael was voor mij een fantastische invulling van die periode uit mijn bestaan,” vertelt Adriaan Meij. „Dat begon op 21 juli 2011 met een schilderijenexpositie van Jantine Spans uit Meppel. Sedertdien waren er vele intieme concerten, schilderijententoonstellingen, poppenspelen in het kader van Puppet International, vergaderingen van D66 en de Vrijmetselarij, cursussen klassieke muziek, kerstconcerten van Musica Vocalis, jazzavonden flamenco concerten, open monumentendagen, tango danslesessen, presentaties van dichtbundels, schildercursussen van Hanny van den Heuvel en Ankie Hofman-Blei. Maar ook optredens van prominenten zoals Jan Terlouw, Miranda van Kralingen, Margot Dijkgraaf, Marga Kool, Charlotte Stoppelenburg, Kaoru Iwamura, het Utrecht String Quartet, Maria Marin, Henk Boerwinkel en andere landelijke en regionale kunstenaars. „

„In die periode bezochten omstreeks 12.000 betalende bezoekers de optredens of events. Geregeld gaven gemeente, lokale fondsen zoals het Waarborgfonds en het Burgerweeshuis en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidies om alle activiteiten mogelijk te maken. In 2019 ontving ik hiervoor de Henk Boerwinkel Cultuurprijs van een lokaal comité en mondden al deze activiteiten uit in het eerste en tweede Erato Festival.” Henk Boerwinkel - beroemd poppenspeler-: „ Ik herinner mij verschillende prachtige muziekavonden in je knusse zaal, onvergetelijk allemaal en de sfeer van die avonden deed me vaak denken aan vroeger tijden in een oud Russisch landhuis. Adriaan heel veel dank voor die prachtige jaren.”. Waldy Bruil – frequent bezoekster -: „ Meer dan 10 jaar hebben we kunnen genieten van de programma’s die je hebt gebracht. Met als sluitstuk gelukkig het Erato festival afgelopen november. We zullen het zeer missen”.

„Daarom hoop ik dat we met de Stichting Klassiek Drenthe en het Erato festival verder kunnen groeien,” besluit Meij. „Nu eerst nog twee gave voorstellingen, dus hartelijk welkom, hooggeëerd publiek, tot gauw!”