Una Noche Flamenca in Uffelte

Ana Azules is de Spaanse artiestennaam van flamencodanseres en -docente Antje Herber. Foto: Annette Langerhorst

Het is mooi weer, prima voor een Spaanse Flamingo avond in de buitenlucht. En, je hoeft niet ver voor te reizen: het kan dinsdagavond 1 juni in Uffelte, waar de formatie Azules & Friends speelt en danst in het Amfitheater van de Uelenspieghel aan de Winkelsteeg 5.

Dinsdag 1 juni om 20.00 uur is de theatergroep Azules & Friends te gast in het Amfitheater van de Uelenspieghel aan de Winkelsteeg 5 in Uffelte. De toegang is op basis van donatie. Reserveren: mail je naam en het aantal plaatsen naar info@azules.nl

Het wordt stil en de gitaar zet een sfeervolle melodie in. Als de zanger inzet waan je je direct in het zuidelijke Spanje. De danseres zorgt voor een adembenemende dynamiek met haar virtuoos voetenwerk. Flamenco pakt je beet en laat je niet meer los. Kracht, energie en expressiviteit wisselen af met momenten van diepe melancholie en serene sfeer. Het publiek wordt betrokken door een stukje mee te zingen of met de voeten te stampen of handen te klappen.

Sinds eeuwen intrigeert flamenco door zijn magisch samenspel van dans, gitaar en zang. Flamenco is een muzikale “melting pot” waarin de invloed van Indiërs, Moren, Joden, zigeuners en de oude bewoners van Spanje versmolten zijn tot een nieuwe uiting. Flamenco is door de UNESCO benoemd tot Cultureel Erfgoed. De kracht, energie en expressiviteit maar ook diepe sereniteit die van deze kunst uitgaat laten een onuitwisbare indruk achter bij degenen die ermee in aanraking komen, actief of passief. Ver van alle clichés van de temperamentvolle Carmen en vurige macho is de flamenco een wereld van prachtige poëzie, muziek, fascinerende ritmes en adembenemende dans. Een community art die haar liefhebbers verbindt in hun beleving van deze muziek en de daarmee verbonden emoties. Antje, Juan en Jurgen werken al jaren in de flamenco samen. De warme en gezellige sfeer die zij weten neer te zetten, opent de deuren voor een hartverwarmende muzikale belevenis waarin alle facetten van de flamenco aan bod komen.

Azules&Friends bestaat uit Antje Herber, dans, zang, Juán Peñas, zang en Jürgen Rijkers, gitaar en zang.

DANS

Ana Azules is de Spaanse artiestennaam van flamencodanseres en -docente Antje Herber. Antje is geboren Berlijnse en al vele jaren met huid en haar met de flamenco verbonden. Het ‘bestia flamenca’, het flamencobeest in haar, ontwaakte nadat zij op 18-jarige leeftijd ‘toevallig’ in Spanje terecht kwam. Na een studie Spaanse taal en letterkunde vond zij in Sevilla in het diepe zuiden van Spanje haar inspiratiebron en tijdelijke woonplaats en verdiepte zij zich helemaal in de flamencokunst. Zij heeft naam gemaakt in de ontwikkeling van de “Por Fiesta”-workshops in Nederland en Duitsland, waarin alles om de muzikale interactie en een intense, gezamenlijke flamencobelevenis draait. Antje heeft op zoek naar technische uitdaging en een degelijk professioneel fundament de opleiding Docent Dans in Arnhem gevolgd en in 2001 afgerond.
Haar dansstijl is krachtig en zacht tegelijk, vol begrip en aandacht voor de schoonheid van de muziek en met name de zang. Het streven om muziek en dans tot een onscheidbare eenheid te versmelten is een primaire drijfveer voor haar werk.

www.azules.nl

ZANG

Juan Peñas is in Spanje geboren en groeide op in Nederland. Zijn Spaanse bloed verloochent zich echter niet. Al op zeer jonge leeftijd begint hij flamenco te zingen, en volgt daarin de voetstappen van zijn opa, een goede vriend van de beroemde flamencozanger Pepe Marchena. Al vanaf jonge leeftijd zong hij zijn favoriete stijlen; Sevillanas en de Fandangos. Zijn passie voor flamenco werd verder aangewakkerd tijdens zijn bezoeken aan zijn familie in Andalucia, het hart van flamenco, waar zijn vader en moeder vandaan komen. Zo ontdekte hij zijn passie voor flamenco en besloot zich vanaf 1992 volledig te concentreren op het uitoefenen van flamenco. In de loop van de jaren bouwt Juan met talloze optredens in theaters in Nederland en Duitsland een uitstekende reputatie op als een gepassioneerd artiest met een authentiek flamenco-hart. Als (lead) zanger van verschillende groepen in Nederland en Duitsland, vormt zijn karakteristieke stem een belangrijke bijdrage aan de sound en uitstraling.


GITAAR

Jürgen Rijkers is een opvallende, heel diverse gitarist én singer-songwriter. Door zijn uitzonderlijk talent is hij in staat muzikale grenzen te verleggen en heeft hij ook de wereld van de flamenco voor zich weten te openen. Hij is inmiddels een zeer geliefde begeleider voor flamenco zang en dans: zoals zijn grote voorbeeld Moraito Chico uit Jerez is hij met zijn gitaarbegeleiding altijd op zoek naar soniquete (swing) en naar datgene wat er op dat moment nodig is in de muziek. Wat hem het bijzonder inspireert is de improvisatie en het muziek maken in totale vrijheid met als doel om een “juerga”, een flamencofeestje te bouwen. De interactie met het publiek speelt daarbij een grote rol. Als ervaren docent heeft hij een kenmerkende, laagdrempelige stijl waarbij hij met zijn humor en persoonlijke benadering iedereen weet te pakken en maatwerk biedt voor ieders eigen muzikale ontwikkeling.
www.jurgenrijkers.nl