Vreemde Vogels op Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem is deze periode het decor van de familievoorstelling Vreemde Vogels. Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag werd de voorstelling opgevoerd door theatertalenten uit Overijssel. Er volgen er nog 3: op donderdag 2 september, vrijdag 3 september en zaterdag 4 september.

De openluchtvoorstelling Vreemde Vogels gaat om acceptatie.

De openluchtvoorstelling Vreemde Vogels gaat om acceptatie. Foto: Martijn Bijzitter

Het theaterspektakel Vreemde Vogels gaat over Johannes de Parkiet die zijn veilige leventje leidt in zijn vertrouwde kooitje. „Dit is mijn wereld,” zegt hij trots. „Ik kan overal zitten.” Maar dan besluit zijn baasje Gijs om de parkiet meer ruimte te geven in een grotere volière. Dat is wennen voor Johannes. De kooi was al honderden jaren familiebezit en nu moet hij dat verlaten. Hij heeft daar moeite mee. „Wennen is iets wat je gewoon moet doen,” klinkt het in de gesprekken met de andere vogels, vreemde vogels. „En voor je het weet, weet je niet beter en ben je gewend.”

Tekst gaat onder foto verder


Johannes denkt dat hij een mooi leven heeft. Gijs zorgt iedere dag twee keer voor vers voer en water. Dat biedt hem structuur. De vreemde vogels die opduiken uit een decor van bomen ervaart hij maar als lastig, als indringers. Vogels die hem confronteren met zijn leven in beperkte vrijheid, gevangenschap zelfs. Johannes wil er eerst niets van weten, maar komt langzamerhand tot het inzicht dat de andere vogels gelijk hebben.

Het is genoeg

De scènes volgen elkaar in een rap tempo op. Actuele thema’s als inclusiviteit en veelkleurigheid van de samenleving komen in deze familievoorstelling aan bod. Zo zegt moederkloek: „Ik ben geen hij’tje, ook geen zij’tje maar een hen.” De ene woordspeling volgt op de ander. Er valt voor het publiek veel te lachen. Maar de voorstelling is niet alleen maar grappig, maar ook ontroerend, confronterend. Want wat als er weer een vreemde vogel binnen wil komen. Dan is zelfs voor moederkloek, die zo vurig strijdt voor gendervrijheid, de maat bereikt. „Het is een keer genoeg,” zegt ‘hen’ tegen de vogel. „Je kunt niet altijd een geluksvogel zijn. Soms ben je ineens een pechvogel.” Uiteindelijk mag toch ook de nieuwe vogel zich bij het bonte gezelschap vreemde vogels voegen. „Je bent niet vreemd, je bent normaal,” zegt Johannes de Parkiet tegen al die vreemde vogels om hem heen.

Tekst gaat onder foto’s verder


Acceptatie

Vreemde Vogels is gebaseerd op het boek ‘Johannes de Parkiet’ van Mark Haayema. De voorstelling gaat om acceptatie, de ander die anders is, maar dat actuele vraagstuk wordt op een luchtige, speelse manier onder de aandacht gebracht. Sketches worden afgewisseld met liedjes. De muziek hiervan is geschreven door Jan Kisjes, componist en producer. Vreemde Vogels is een feestje voor jong en oud.

Voor de komende 3 voorstellingen kunnen kaarten gereserveerd worden via www.demeenthe.nl.