Dit ’jeukwoord’ rukt rap op in vacatureteksten

Foto: Shutterstock

Je kunt bijna geen vacature zien of dit woord staat er wel in: passie. In twintig jaar is het gebruik van dit woord in vacatureteksten bijna vertienvoudigd. Momenteel levert dit woord op vacaturesite Indeed ruim 60.000 hits op.

Dat signaleert Werf&, een vakwebsite voor de recruitmentbranche.

Ook in Amerikaanse vacatures wordt kwistig gestrooid met ’passie’. Stond het in 2007 in 2% van de vacatures, in 2019 was dat al in 16%, blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School. Geen goed teken, vonden de onderzoekers. Werkgevers en werknemers hebben namelijk hele andere ideeën bij de betekenis ervan.

Stress

Wanneer je als leidinggevende benadrukt dat in jouw organisatie alleen maar mensen werken met passie voor hun werk, vertalen sollicitanten dat als ’je moet hier meer doen dan je functie-omschrijving’ of ’je kunt hier geen nee zeggen tegen nieuwe opdrachten’. En dat kan weer leiden tot stress en burn-outklachten.

„Vragen om passie schrikt mensen af”, stellen de onderzoekers zelfs. „Is dat wat je op een krappe arbeidsmarkt moet willen?” Ze raden aan vacatureteksten feitelijk te houden en niet altijd om passie te vragen. Bovendien: „Iemand die je vertelt al twintig jaar een passie voor belastingwetgeving te hebben, die liegt waarschijnlijk.”

Overigens gebruiken sollicitanten ook jeukwoorden in hun brieven: met stip op nummer één staat ’flexibel’.

Vacatures

Werkvoorbereider Modulaire Bouw

Qomplex

Werkvoorbereider Infra

Geomaat

(Persoonlijk) begeleider

Trajectum

Nieuws

menu