Aangeboden door: lichtkoepeltje.nl

Aan de slag met een aanbouw aan je woning

Foto: shutterstock

Creëer meer ruimte in huis, door voor een aanbouw te kiezen. Het is een goed alternatief voor het laten plaatsen van dakkapellen op zolder. De meeste huishoudens hebben baat bij ruimte op de benedenverdieping, daar hier geleefd wordt. Een dakkapel op zolder kan een aanvulling zijn, maar levert vaak minder op. Het plaatsen van een dakkapel of bijvoorbeeld een aantal dakramen op zolder is de laatste jaren populairder. Men tovert de zolderruimte om tot een kantoor, nu er vaker vanuit huis gewerkt wordt.

Ook een aanbouw kan dienst doen als kantoor, wanneer je deze bijvoorbeeld van een lichtkoepel voorziet en afscheidt van de rest van de benedenverdieping. Heb jij het laten opbouwen van een aanbouw al eens overwogen?

Plannen maken voor een aanbouw

Het ontwerpen van een aanbouw aan je bestaande woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Waar plaats je de ramen in de wanden van de aanbouw? Mocht het gebruik van ramen niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld door de erfgrens, dan is een lichtkoepel kopen een interessant alternatief. Zo zorg je voor voldoende natuurlijk licht in de aanbouw. Natuurlijk licht is cruciaal om je langdurig te kunnen concentreren gedurende de werkdag. Door de ruimte afsluitbaar te maken van de rest van de benedenverdieping heb je geen last van spelende kinderen of bijvoorbeeld een hond of kat. Daarbij maakt dit het makkelijker werk en privé gescheiden te houden; je sluit de deur in de namiddag als je stopt met werken.

Let op de verschillen tussen diverse lichtkoepels

Bij de aankoop van een lichtkoepel zijn er verschillende punten waarop deze van elkaar verschillen. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het formaat van een lichtkoepel; kijk ook naar de mogelijkheid om deze te kunnen openen. Je wenst niet alleen voldoende natuurlijk licht in een kantoor of bijkeuken, ook wil je deze ruimte kunnen ventileren. Op het moment dat de lichtkoepel te openen is, moet deze dermate veilig zijn dat de kans op een inbraak via zo’n lichtkoepel minimaal is.

Bouwbedrijven hebben het momenteel druk

Wanneer je op dit moment bezig bent met het maken van plannen voor een aanbouw, zal vaak nog onzeker zijn op welk moment gestart kan worden met de uitvoering. Door de grote vraag naar de diensten van bouw- en timmerbedrijven, is de capaciteit om nieuwe opdrachten op te kunnen pakken momenteel beperkt. Houd rekening met het feit, dat er maanden overheen kunnen gaan voordat men aan de slag gaat. Het kan een reden zijn om naar alternatieven te zoeken, wanneer de extra kamer al op korte termijn benodigd is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheid om een bestaande bijkeuken of een aangebouwd schuurtje van een lichtkoepel te voorzien. In het geval van een schuurtje is het mogelijk noodzakelijk deze te isoleren; het is iets wat je relatief makkelijk zelf doet.

Nieuws

menu