Aandacht voor persoonlijke houtkunst

Suzanne Ringsma bij enkele grote urnen. Wieja van der Kamp

Steenwijk - Een bijzonder bedrijf in de regio is De Kneh, te vinden aan de Meppelerweg 104. De eigenaren zijn Henk de Vries en Suzanne Ringsma. Samen maken zij in hun atelier hier de mooiste houten kunst- en gebruiksvoorwerpen.

Henk is al meer dan 30 jaar bezig met houtbewerken en doet dat sinds een paar jaar professioneel, naast zijn vaste baan. De naam van zijn atelier verwijst naar zijn voornaam. „Henk wordt al van kinds af aan de kneh genoemd, vandaar,” vertelt Suzanne. „Henk maakt al jaren bijzondere kandelaars, schalen, vazen, bankjes en andere voorwerpen van hout. Een paar jaar geleden werden we benaderd door Monuta voor het maken van persoonlijke urnen voor de as van een overledene en daar krijgen we nog steeds veel enthousiaste reacties op. We maken dan ook regelmatig asurnen op verzoek. Met name wordt er vaker gevraagd om grote urnen, met 3,5 liter inhoud. De urnen zijn stuk voor stuk fraaie kunstwerken en verkrijgbaar in allerlei (hout)soorten en kleuren. Echt, geen enkele urn is hetzelfde.”

Suzanne zelf helpt Henk mee met het bewerken van het hout en daarnaast zorgt zij voor de bedrijfsmatige zaken. „Het vak van houtbewerking is een uitstervend beroep, maar vakmanschap wordt kennelijk wel gewaardeerd. En het is mooi en dankbaar werk. Het is heel fijn dat je mensen op deze manier kunt helpen. We merken echter wel dat sinds het begin van de lockdowns dat mensen niet durven te komen, ook niet als we echt open mogen zijn. Dat is jammer, want vaak willen mensen dat wij persoonlijke voorwerpen maken en in overleg is er best veel mogelijk. Iemand mag hier gerust alleen even (zonder dat wij daarbij zijn) rondkijken, we willen ook wel foto’s maken en opsturen en natuurlijk staat er ook veel van ons werk op onze Facebook en Instagrampagina’s de kneh.

Wie geïnteresseerd is in het handwerk van De Kneh of overleg wil, kan een afspraak maken via het telefoonnummer 06 1440 3662.