Autobedrijf Jubbega in Meppel heeft nieuwe Mitsubishi Eclipse in de showroom staan

Jelmer Jubbega en Stephan Prins bij de nieuwe Mitsubishi Eclipse Cross Plug-in Hybride. Foto: Daan Prest

De nieuwe Mitsubishi Eclipse Cross Plug-in Hybride heeft een 13.8 kWh accupakket en kan tot 45 kilometer volledig rijden, daarnaast beschikt de Eclipse Cross ook over een 2.4 liter benzinemotor. „En hij staat nu ook in onze showroom”, vertelt Stephan Prins van Autobedrijf Herman Jubbega.

Als de accu leeg is, rijdt de Eclipse Cross PHEV direct verder als een hybride auto. „Met behulp van twee elektromotoren heeft de Eclipse Cross vierwielaandrijving en kan hij een caravan trekken van maar liefst 1500 kilo. En een laadpaal is niet nodig, u kunt de auto opladen via het normale stopcontact”, vertelt Prins over de Eclipse. „Tevens betaalt u slechts 55 euro per maand aan wegenbelasting.”

De Mitsubishi Eclipse Cross zet het PHEV-succes (Hybrid Electric Vehicle) in Europa voort, dat een handelsmerk van Mitsubishi Motors is geworden. De SUV maakt gebruik van hetzelfde aandrijfprincipe als de Mitsubishi Outlander PHEV, die sinds de introductie in 2013 is uitgegroeid tot de bestverkochte plug-in hybride in Europa. Het in eigen huis ontwikkelde Twin Motor 4WD-aandrijfsysteem is gebaseerd op een EV-architectuur, waarbij de voor- en achteras permanent worden aangedreven door een separate elektromotor met een vermogen van respectievelijk 82 pk en 95 pk. De elektromotoren worden gevoed door een lithium-ion batterij met een capaciteit van 13,8 kWh, die zich in de bodem van het voertuig bevindt.

Drie krachtbronnen

Onder de motorkap ligt een 2,4-liter Atkinson-benzinemotor die specifiek is ontwikkeld voor toepassing in een plug-in hybride en – zonder tussenkomst van een versnellingsbak – is verbonden met de generator en de voorwielen. De benzinemotor kan via een directe overbrenging ook de voorwielen aandrijven, met ondersteuning van de elektromotoren. Het aandrijfsysteem kiest hiermee de efficiëntste combinatie van de drie krachtbronnen. „Daarnaast is de batterij in ongeveer vier uur volledig opgeladen. Indien gewenst, kan de batterij ook worden opgeladen bij een snellaadstation. In dat geval duurt het 25 minuten om de batterij tot 80 procent op te laden”, aldus Prins.

Stroom terug leveren

Verder is de Mitsubishi Eclipse Cross PHEV standaard geschikt voor bi-directioneel laden (V2X). Dat betekent dat de batterij ook stroom kan terugleveren, bijvoorbeeld om stroom uit zonnepanelen op te vangen en terug te leveren aan huis. Maar ook om het elektriciteitsnet te helpen balanceren, waarbij een overschot aan zon- en windenergie door de autobatterij wordt opgevangen en teruggeleverd als dat nodig is. Dit wordt in algemene zin beschouwd als een zeer belangrijke innovatie voor de energietransitie. De prijslijst van de scherp gelijnde plug-in hybride start bij 37.990 euro voor de al zeer compleet uitgeruste Intense. Zo beschikt deze uitvoering standaard over onder meer 18-inch lichtmetalen wielen, dual zone climate control, cruise control en smartphone-link Display Audio (SDA).

Proefrit

De nieuwe Mitsubishi Eclipse Cross PHEV staat garant voor toonaangevende 4WD-kwaliteiten op alle soorten ondergrond. De SUV is voorzien van permanente vierwielaandrijving, die continu de juiste hoeveelheid aandrijfkracht naar de wielen stuurt op basis van grip en rijsituatie. Het systeem maakt gebruik van Mitsubishi Motors’ beproefde Super-All Wheel Control met Active Yaw Control (AYC), waarmee de verdeling van de aandrijfkrachten over de voor- en achterwielen geregeld wordt. „Wilt u de Eclipse Cross PHEV komen bekijken of een proefrit maken? Bel of mail om een afspraak in te plannen”, aldus Prins.

Voor meer informatie, (0522) 242525 of mail naar info@hermanjubbega.nl. Autobedrijf Herman Jubbega is gevestigd aan Blankenstein 520 in Meppel.