Aangeboden door: Interpolis

Beïnvloedt de elektrische fiets de verkeersveiligheid?

Foto: pexels.com

Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat steeds meer mensen het verkeer als gevaarlijk ervaren. Dit komt mede door de vele nieuwe e-bikes, onoplettende mensen en de toenemende agressie op de weg. De verwachting is dat de komende jaren het gevoel van verkeersveiligheid nog meer gaat dalen. De vraag die hierbij vaak wordt gesteld is hoe groot de rol van de opkomende e-bikes hierin is. We zien ze allemaal steeds vaker op het fietspad voorbij komen, maar zijn ze wel zo veilig als we denken?

Populariteit e-bike stijgt

Hoewel een aantal jaar geleden de e-bike nog werd gezien als een luxe product, zien we tegenwoordig dat steeds meer mensen ze aanschaffen. Een grote factor hierbij is duurzaamheid. Een elektrische fiets is natuurlijk een veel milieuvriendelijkere optie dan een auto of scooter. Daarbij willen steeds meer steden brommers en scooters weren. Zodra je een elektrische fiets aanschaft, heb je hier geen last van. Je kunt gewoon van alle wegen en fietspaden gebruik maken. Daarnaast is het ook niet gek dat mensen nadenken over de toekomst. Op dit moment zijn de brandstofprijzen torenhoog en misschien gaat dat nog wel enige tijd stand houden. Investeren in een e-bike is daarom zo’n gek idee nog niet.

De huidige fietsveiligheid

De veiligheid in het verkeer is erg belangrijk. Echter, stelt het onderzoek van Interpolis dat steeds meer mensen de wegen als onveilig ervaren. Dit komt mede door het aantal nieuwe e-bikes op de weg. Niet alleen volwassenen zien we op de elektrische fietsen, maar ook zeker jongeren. E-bikes gaan veel sneller dan normale fietsen en daardoor kunnen ongelukken veel sneller gebeuren. Zo zie je een elektrische fiets die 25 kilometer per uur rijdt soms niet altijd even goed aankomen. Al helemaal niet als er veel regen of mist is. De elektrische fiets zorgt dus zeker voor een verminderde verkeersveiligheid.

Waardoor gebeuren de meeste ongevallen in het verkeer?

De smartphone is een van de grootste afleiders in het verkeer. Hierbij gaat het niet alleen om het telefoongebruik op de fiets, maar ook in de auto. Steeds meer mensen vergaderen namelijk ook digitaal. Zo blijkt uit het onderzoek van Interpolis dat 40 procent van de ondernemers en 13 procent van de werknemers wel eens onderweg deelneemt aan online vergaderingen. Bij bedrijven zien we dan nu ook vaak een zakelijke verzekering auto terug in het mobiliteitsbeleid. Hierbij krijgen de werknemers een mobiliteitsvergoeding en kunnen ze zelf kiezen wat ze ermee willen doen. Echter, zorgt een verzekering er natuurlijk niet voor dat je nooit ongevallen veroorzaakt. Dit ligt helemaal in jouw handen. Zorg er daarom altijd voor dat je telefoon op stil staan en je de aandacht houdt op het verkeer.

Nieuws

menu