Bijkomende kosten waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden

Foto: pexels

Foto: pexels

Er zijn meerdere kosten waarmee je als startende ondernemer haast automatisch al rekening houdt. Denk maar aan de eenmalige kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel net als aan de maandelijkse kosten om een zakelijke bankrekening aan te houden.

Zo zijn er ook verschillende bijkomende kosten om rekening mee te houden als je een bedrijf begint. Een voorbeeld van dergelijke kosten betreft de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven . Als je bijkomende kosten maakt voor je bedrijf als startende ondernemer dan zijn deze overigens fiscaal aftrekbaar.

Premie voor verzekeringen

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is een van de meest afgesloten verzekeringen door ondernemers. Het is dan ook een belangrijke verzekering die dekking biedt voor aansprakelijkheidsstelling als gevolg van materiële schade en letselschade. Ga je een bedrijf beginnen in de administratief juridische sector dan zijn er ook bijkomende kosten in de vorm van de premie voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Heb je een kantoorruimte dan sluit je bijvoorbeeld ook een inboedelverzekering af en de premie daarvan is eveneens onder de categorie bijkomende kosten te scharen. Zo zijn er diverse verzekeringen te overwegen om bepaalde risico’s af te dekken. Denk bijvoorbeeld ook maar aan een rechtsbijstandsverzekering of aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Kosten voor een website

De meeste ondernemers die een bedrijf starten, laten een eigen website maken. Daar zijn uiteraard eveneens kosten aan verbonden. Maak je de website zelf dan zijn er kosten voor de registratie van je domeinnaam en voor de hosting. Bij het laten maken van een website vallen de kosten hoger uit. Het is ook de bedoeling dat je website vindbaar is en in dat kader valt er te denken aan bijkomende kosten in de vorm van het inhuren van een marketingexpert of SEO specialist.

Kosten voor de boekhouding

Het is als ondernemer verplicht om een deugdelijke administratie te voeren en er zijn wat dat betreft allerlei manieren om de boekhouding vorm te geven. Bijvoorbeeld door een abonnement te nemen op een online boekhoudprogramma als je als startende ondernemer op een gemakkelijke en toegankelijke manier zelf de boekhouding wilt doen. Je kan er ook voor kiezen om een boekhouder in te schakelen, waar je dan doorgaans maandelijks een bedrag aan betaalt. Houd je de boekhouding bij in Excel dan betaal je alleen voor de aanschaf of het gebruik van dit programma. Het is echter aan te raden om voor het gemak van een online boekhoudprogramma te kiezen of een boekhouder in te schakelen. Dat bespaart je namelijk veel tijd en uiteindelijk dus ook geld.

Kosten voor je pensioen

Bij het starten van een bedrijf is je toekomstige pensioen niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel verstandig om dat te doen. Je bouwt als ondernemer namelijk geen pensioen op, zoals mensen in loondienst. Je kan op verschillende manieren pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door zelf te sparen of door je geld weg te zetten op een geblokkeerde bankspaarrekening. Zo kan je ook voor een lijfrente kiezen bij een verzekeraar of bij een beleggingsinstantie.