Aangeboden door: pricewise.nl

Collegegeld en internet drukken inflatie

Foto: pexels

In september van 2021 bedroeg de inflatie volgens het CBS 2,7 procent. Hoewel dat zeker niet extreem hoog is – in het voorjaar en de zomer van 2019 piekte de inflatie nog iets hoger – sluit het aan bij het gevoel van veel mensen dat ‘alles duurder wordt’.

Dat komt natuurlijk mede omdat de huidige inflatie vooral veroorzaakt wordt door hoge brandstofprijzen, die vaak ook snel doorwerken in de prijs van diverse consumptiegoederen. Simpel gezegd: ook in de supermarkt stijgen de prijzen. En juist aan de pomp en in de supermarkt staan de meeste Nederlanders bijna wekelijks. Die stijgende prijzen worden gevoeld en zijn, in het geval van brandstof, vaak ook een stuk harder gestegen dan de 2,7 procent totale inflatie. De reden dat het totaalcijfer een stuk lager is, is dat niet alles duurder wordt. Sommige zaken zijn zelfs (relatief) goedkoper geworden. Voorbeelden daarvan zijn het collegegeld voor studenten en de kosten voor internetabonnementen.

Collegegeld

Een van de belangrijkste kostenposten die, gemiddeld genomen, kleiner geworden is zijn de kosten voor onderwijs. Bij menig huishouden drukken de kosten van een of meerdere studerende kinderen op het budget. In het kader van de bestrijding van de coronacrisis geldt er voor veel studenten een korting van 50 procent op het collegegeld van het studiejaar 2021/2022. Dat collegegeld wordt doorgaans in september betaald en de korting levert in dat geval een besparing op van meer dan 1.000 euro. Mede door dit hoge bedrag en het feit dat veel huishoudens studenten hebben, zorgt dat de inflatie als geheel een stuk lager bleef dan het gemiddelde van 3,4 procent in de Eurozone in september.

Internet

Ook de kosten van internet en televisie stegen in 2021 gemiddeld minder dan de inflatie. De meeste providers wijzigden hun tarief voor internet en televisie per 1 juli 2021. T-Mobile voerde op 1 januari al een inflatiecorrectie van 1,6 procent door op alle producten. Bij de meeste andere providers werden de duurste pakketten, die met het snelste internet, op 1 juli zelfs iets goedkoper. Voor goedkopere pakketten was er in de meeste gevallen wel een kleine stijging. Jaarlijks online internet vergelijken is dan ook verstandig om er zeker van te zijn dat het eigen pakket niet elders goedkoper kan worden afgenomen.

Lokale lasten

De ontwikkeling van de prijzen van verschillende producten is vooral een nationale en internationale kwestie. Een klein deel van het huishoudbudget gaat echter op aan lokale lasten. Het gaan dan om diverse gemeentelijke belastingen en heffingen. In dat kader was er goed nieuws bij de presentatie van de gemeentelijke begroting van Steenwijkerland , in oktober. De gemeente staat er goed voor en dat vertaalt zich in het verlagen van diverse lokale lasten.

Nieuws

menu