Aangeboden door: CARU Containers

Containerwoningen: een oplossing voor de woningnood?

Eigen foto

Het zal niemand ontgaan dat we in Nederland met serieuze woningnood komen. We komen dringend woningen tekort. Er zijn volop bouwplannen maar die worden op verschillende manier gefrustreerd: veranderende stikstofregels, stijgende prijzen van materialen en een tekort aan personeel. Bovendien loopt men bij het bouwen van woningen altijd een beetje achter de feiten aan: de plannen worden gemaakt wanneer de nood ontstaat, maar dan duurt het nog een paar jaar voordat de woningen in kwestie er daadwerkelijk staan.

Hoe kunnen we dan de huidige woningnood op een snellere en efficiëntere manier het hoofd bieden? Bijvoorbeeld door een zeecontainer te kopen en genoegen te nemen met een containerwoning als tijdelijk onderkomen. We vertellen er meer over.

Een oplossing voor de woningnood

Uiteindelijk willen we allemaal een eigen dak boven ons hoofd. Natuurlijk hebben we daarbij dromen, wensen en idealen. Maar als je op korte termijn een oplossing zoekt om een eigen plekje te krijgen en je bent bereid die wensen en idealen vooruit te schuiven, dat kan een containerwoning uitkomst bieden. Of je nu voor een opslagcontainer of zeecontainer als tiny house kiest, beide zijn in overeenstemming met woningwetten en bestemmingsplannen, omdat deze containerwoningen niet uitsluiten. Het zijn immers tiny houses, en die zijn ook gewoon toegestaan. Als aan de wettelijke en gemeentelijke eisen voldaan kan worden, zijn containerwoningen dus een serieuze optie om je eigen woningnood op relatief korte termijn op te lossen, dan wel om bijvoorbeeld arbeidsmigranten te huisvesten.

Wat komt er kijken bij een zeecontainer als tiny house?

Voor het plaatsen van een containerwoning is een vergunning nodig in Nederland, maar dat geldt voor andere typen woningen ook. Je moet gewoon de normale weg bewandelen bij de gemeente. Wel is het natuurlijk zo dat een lege zeecontainer niet meteen een containerwoning te noemen valt. Het is een lege, stalen bak waar aanpassingen aan gedaan moeten worden voordat het daadwerkelijk voor een woning door kan. De container moet deuren en ramen krijgen, om te beginnen. Voor water en elektra moeten er voorzieningen getroffen worden. Ook moet de containerwoning geïsoleerd worden en moet het interieur natuurlijk afgewerkt worden om het comfortabel en huiselijk te maken. Wil je dat niet zelf regelen, dan kun je er ook voor kiezen om een prefab containerwoning te kopen. De kosten van zo’n containerwoning zijn rond de 1.500 euro per vierkante meter.

Formaat van je containerwoning

Hoe tiny je containerwoning als tiny house wordt, heb je ten dele zelf in de hand. Zeecontainers bestaan immers in standaardafmetingen omdat ze gestapeld moeten kunnen worden, maar van die standaardmaten zijn er wel verschillende. Het meest gebruikelijk zijn de 20ft en de 40ft container. In hoogte en breedte zijn ze gelijk: ongeveer 2,5 meter. Maar in lengte verschillen ze wél van elkaar. Een 20ft container is zo’n 6 meter lang en een 40 ft het dubbele ervan. Je kunt dus een ondiepe of een diepe containerwoning nemen afhankelijk van welk type zeecontainer je ervoor gebruikt.

Een zeecontainer ombouwen tot geschiktheid voor bewoning vergt dus wel het een en ander, maar het kan wel aanzienlijk sneller gebeuren dat de bouw van een stenen woning. Omdat een containerwoning er veel sneller kan staan en uiteindelijk ook weer makkelijk te verwijderen en verplaatsen is, zijn containerwoningen serieus te overwegen om op korte termijn de woningnood het hoofd te bieden.

Nieuws

menu