Aangeboden door: ferex.nl

Corona en vertraging in de bouwsector

Foto: pixabay

Ondanks het historisch lage aanbod bloeide de huizenmarkt gedurende corona op. Of het nu ‘ondanks’ is of ‘dankzij’, Nederlanders waren druk met verkopen, verhuizen of investeren. Het aantal verkochte woningen en de huizenprijzen braken records. Maar hoe verging het de bouwsector gedurende corona? En wat zijn de effecten van de crisis op de lange termijn?

De bouwsector in coronatijd

Al snel ontstond overeenstemming tussen de partijen over de invloed van corona op de bouwsector: er moest alles op alles worden gezet om te voorkomen dat de bouwsector stil kwam te liggen. Daarbij maakten het Rijk en de bouw- en technieksector de afspraak dat zij gezamenlijk zouden blijven investeren in de bouw- en verduurzamingsopgaven voor de toekomst. Om de vertraging te beperken en continuïteit te waarborgen zijn, evenals voor de andere sectoren, veiligheidsprotocollen ingevoerd. Maar niet enkel gedragsprotocollen zijn van belang. Het verminderen van onnodige logistieke handelingen is tevens cruciaal om vertraging te voorkomen. Een onderwerp dat ook al voor corona relevant was.

Voorkomen van vertraging middels materialen van goede kwaliteit

Vertraging is jammer. Onnodige vertraging is simpelweg zonde. Tijd is geld, dat is niet anders in de bouwsector. Hoewel het niet enkel aan de materialen ligt, wint men met degelijke materialen veel tijd. Zo draagt het bij aan de vermindering van onnodige logistieke handelingen, doordat materialen van goede kwaliteit ontwikkeld zijn met een visie die verdergaat dan enkel het productgebruik. Zoals de rijplaten van Ferex.

Deze verspreiden de belasting en volgen de ondergrond, waardoor grondbewerking overbodig is. Dit vertaalt zich in een snelle aanleg van wegen en nauwelijks schade aan de ondergrond: de flora en fauna blijven in optimale staat. Het lichte composiet is bovendien niet diefstalgevoelig. Een belangrijk aspect om in ogenschouw te nemen. Het voorkomt onaangename én tijdrovende verrassingen.

De bouwsector na Corona

Zoals hierboven benoemd is het van groot maatschappelijk belang dat de sector na de crisis op volle slagkracht doorgaat. Daarbij wordt de bouwsector ondersteund door de woningbouwimpuls, de regionale woondeals, innovatiesubsidies en subsidiemiddelen voor versnelling en opschaling in de renovatieopgave. Toch wordt de bouwsector getypeerd als

laat-cyclisch. Dat betekent dat deze branche de gevolgen van de crisis pas later merkt. Het is dan fijn als bedrijven meedenken over de totaaloplossingen en geen extra moeilijkheden met zich meebrengen. Zoals de leverancier van bovengenoemde rijplaten. Dankzij de veelzijdige eigenschappen zijn deze toepasbaar in een groot aantal sectoren. En ook wanneer er aanvullende stalen rijplaten of draglineschotten gewenst zijn, worden deze meegenomen in de levering. Met de juiste bedrijven en goede afspraken wordt zo de vertraging in de bouwsector beperkt.

Nieuws

menu