Aangeboden door: Haardenexpert.nl

De elektrische haard heeft een rooskleurige toekomst

Foto: shutterstock

De elektrische haard lijkt een rooskleurige toekomst te hebben. Steeds meer huishoudens gaan overstag. Dat komt omdat de elektrische haard een echte metamorfose heeft doorgemaakt. Dat de elektrische haard een duurzame keuze is wisten we al. Alleen was een groot nadeel dat het vlammenspel van de elektrische haard onrealistisch leek.

Inmiddels is dat beeld enorm achterhaald. Dankzij alle innovaties rondom de elektrische kachel, lijkt het vuurbeeld levensecht en ziet het hout eruit alsof het zojuist is omgehakt. Het is dus een volwaardig alternatief als je de voordelen afzet tegen die van een gashaard of houtkachel!

Voordeel 1: geen verbrandingsproces

Waar de gesloten gashaard een gecontroleerd verbrandingsproces heeft en de houtkachel vaak een ongecontroleerd verbrandingsproces heeft, kent de elektrische haard géén verbrandingsproces. En dat is ideaal, want dat betekent dat je geen schoorsteen of rookafvoerkanaal nodig hebt. Met een stopcontact ben je er al!

Voordeel 2: milieuvriendelijke haard

We haalden al aan dat de elektrische haard, dankzij flinke investeringen van bedrijven, een enorme opmars heeft gemaakt als het gaat om het vuurbeeld. Deze is inmiddels ultra-realistisch. Toch onderscheidt de elektrische haard zich hier niet mee. De houtkachel heeft logischerwijs al een realistisch vuurbeeld, omdat hier echte verbranding plaatsvindt. De gashaard heeft inmiddels ook een levensecht vlammenspel. Waarmee de elektrische haard dan wel onderscheidend is? Deze is het meest milieuvriendelijk! Hoewel de houtkachel en gashaard tegenwoordig aan strenge milieueisen moeten voldoen, is de elektrische haard het beste voor het milieu. Zo moet een haardtype met verbranding vanaf 2020 minimaal 75% rendement hebben en minder dan 40mg/m 3 uitstoten. Dat stelt de EcoDesign wetgeving. De elektrische haard hoeft hier niet aan te voldoen, omdat deze geen verbranding heeft. Dat is ook logisch, want de elektrische haard heeft feitelijk al een rendement van 98% tot 100%!

Voordeel 3: verwarming is ook mogelijk

Vroeger had de haard slechts één rol: de woning verwarmen. Doordat de meeste woningen tegenwoordig een centrale verwarming hebben en goed geïsoleerd zijn, is de rol van de haard veranderd. Nu dient de haard puur als sfeermaker. Toch kan het wel prettig zijn als de haard wat hitte afgeeft. Niets leuker om ’s avonds lekker bij de kachel te zitten waar een beetje warmte vanaf komt! Wist je al dat de elektrische haarden tegenwoordig kunnen verwarmen? Met een eenvoudige aan- en uitknop bedien je het verwarmingselement.

Ben jij er al uit?

De elektrische haard kent dus een aantal voordelen: er vindt geen verbranding plaats, hij is milieuvriendelijk én je kunt het verwarmingselement inschakelen. Daarnaast heb je diverse keuzes in de plaatsing. Je kunt hem bijvoorbeeld makkelijk in een aquarium laten plaatsen. Voldoende redenen dat de elektrische haard een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. Ben jij al uit de keuze voor je nieuwe haard?