'De nieuwe haring is mooi vet'

Stefan Venema en Dieuwkje Bezembinder bereiden de haring vers. Sieb van der Laan

Steenwijk - 'De nieuwe haring is mooi vet,' zegt Stefan Venema van visspecialist It Fiskhuys uit de Steenwijkse Doelenstraat.

Venema denkt dat de nieuwe haring dit jaar zo goed smaakt dankzij het warme voorjaar. 'Liefhebbers zijn erg te spreken, het is mooie vette en rijpe haring. Ze is niet te ziltig,' prijst hij de vette vis.

Het is een traditie in Nederland de nieuwe haring op de tweede woensdag van juni te presenteren. Elk jaar presenteert de visspecialist de nieuwe haring aan een groep mensen, die hij in het zonnetje wil zetten. Zo trakteerde hij in 2017 jeugdgroepen van de scouting Steenwijkerland op zijn befaamde haringproeverij. Dit jaar was er op 13 juni een haringparty van Venema's filiaal in Heereveen bij cafe It Houtsje. Zo probeert hij de Nederlandse traditie in ere te houden. Hij betreurt het dat de jeugd tegenwoordig nog maar weinig haring eet. 'Echte liefhebbers, geven het wel aan hun kinderen, maar anderen leren het niet meer eten.' Daarom heeft hij al eens een schoolklas op bezoek gehad, die hij de haring liet proeven. 'Tja, het eetpatroon van de mensen verandert,' verzucht de visspecialist uit Wolvega.

Het meest verkopen Venema en zijn medewerkers kibbeling en lekkerbekjes. Vissalades, schotels, schaal- en schelpdieren en vis voor de gourmet en barbecue zijn ook verkrijgbaar. Je kunt de vislekkernijen afhalen of in het restaurant opeten. 'We serveren er in ons restaurant een goede en betaalbare maaltijd bij met bijvoorbeeld verse friet, saus en salade,' zegt Venema. Advies geeft hij ook graag. 'Als iemand een forelletje komt halen, vertel ik erbij met welke kruiden je die kunt vullen.'

It Fiskhuys bedient individuele klanten, maar ook bedrijven. 'De brandweer, de politie en een aantal bouwmarkten zijn vaste klanten van mij. Bel tijdig, dan is bijna alles mogelijk!' Meer informatie vind je op www.itfiskhuys.nl.

Nieuws

menu