Drie creatieve behandelingen voor een betonvloer

coatingvloer

coatingvloer

Beton is een extreem duurzaam, duurzaam en onderhoudsarm materiaal. In de meeste gebouwen maakt een betonnen plaat deel uit van de fundering van de constructie en het oppervlak van dit materiaal ligt vaak op de loer onder andere vloerbedekkingen.

In zijn natuurlijke staat heeft beton een grijsachtige kleur die licht gevlekt is, waarbij de exacte tint wordt bepaald door de chemische samenstelling van het mengsel, de aanwezige omgevingsfactoren en de snelheid waarmee het hard wordt. Hierdoor is de kleur van beton cire bijvoorbeeld niet altijd hetzelfde, dit kan variëren. Er zijn echter een aantal behandelingen die kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van beton te verbeteren, wat in principe ook mogelijk is bij een gietvloer . Hieronder vind je hier drie voorbeelden van.

Zuurgekleurde betonnen vloeren met faux voeglijnen

Met zuurgekleurd beton kan vaak het uiterlijk van andere vloermaterialen nagebootst worden, vooral marmer met zijn vergelijkbare kleurvariatie. En je kunt de indruk van een tegelvloer wekken door faux voeglijnen aan je beton toe te voegen. De voeglijnen in deze vloer zijn gemaakt door het beton te etsen nadat het kleurproces is voltooid. Deze lijnen werden gevormd in een eenvoudig rasterpatroon om eruit te zien als grootschalige tegels. Maar je kunt etsen ook gebruiken om meer ingewikkelde patronen op het oppervlak van een betonvloer te maken. Er zijn veel soorten stencils en stempels die geschikt zijn voor betonnen vloeren om een ontwerp te creëren dat bij je stijl en ruimte past.

Geverfde betonvloeren

Betonnen vloeren kunnen ook worden geverfd om het de gewenste kleur te geven. Zo kun je een stevige bruine kleurstof op waterbasis hiervoor gebruiken. Hierdoor ontstaat een rijke, gladde afwerking die uniform is over de gehele vloer. In tegenstelling tot zuurvlekken veroorzaakt de kleurstof geen chemische reactie met het beton. In plaats daarvan dringt het gewoon door het oppervlak om kleur toe te voegen. Daarom zijn de resultaten veel voorspelbaarder dan bij zuurkleuring. Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan een geverfde betonnen vloer soms een beetje hard zijn omdat er niet veel kleurvariatie is om zachtheid en beweging te creëren. Voeg daarom een neutraal vloerkleed toe, wat de betonvloer een beetje zal dempen. Dit helpt ook om contrast te creëren en een zachtere textuur in de ruimte toe te voegen.

Gebeitste en gepolijste betonnen vloeren

Beton is een veelgebruikt ontwerpelement in veel moderne appartementen in loftstijl. Zo kan het onder meer gebruikt worden als een gebeitste en gepolijste betonvloer. Om gepolijste betonnen vloeren te maken, wordt het oppervlak geslepen met steeds fijnere schuursponsjes. Je kunt een extreem hoogglanzende, spiegelachtige afwerking bereiken als je de fijnste korrel van de schuursponsjes gebruikt. Of je kunt op elk moment tijdens het proces stoppen zodra het polijstniveau voor je geschikt is. De vloer wordt vervolgens verzegeld om hem een beschermende glans te geven. In principe kun je dit klusje zelf doen, maar over het algemeen wordt het aanbevolen om toch een specialist op dit gebied in te schakelen voor het beitsen en polijsten van beton.